Ionuț Dună - Director General PPC Energie și PPC Energie Muntenia

Ce se întâmplă de la 1 iulie pe piața de energie?

Ionuț Dună, director general al companiei PPC Energie, oferă o perspectivă argumentată asupra perioadei de plafonare a prețului la energie electrică din ultimii ani și a implicațiilor încetării schemei de sprijin.

INTERVIU Ionuț Dună: Suntem alături de client pentru a face alegeri corecte, după ridicarea plafonării

De la 1 iulie intrăm într-o nouă etapă, pentru că încetează schema de sprijin pentru toți clienții din piața de energie electrică. Asta înseamnă că prețul plătit de consumatori nu va mai fi unul plafonat, ci cel din contractul de furnizare.

Ce înseamnă concret această schimbare pentru clienți? Se expun aceștia unor riscuri? Există și beneficii concrete pentru ei, după 1 iulie 2025?

Pentru a înțelege mai bine cum va arăta perioada următoare, am stat de vorbă cu Ionuț Dună, director general al companiei PPC Energie.

Sunt multe întrebări pe care consumatorii le au cu privire la ridicarea plafonării. O astfel de întrebare, de interes pentru foarte mulți români, este: cu cât va crește factura la energie de la 1 iulie?

Ionuț Dună: Este o perioadă în care „curg” știri despre noile prețuri ale furnizorilor începând cu 1 iulie, se fac comparații și clasamente. Iar acest val de știri, uneori contradictorii, a generat neliniște pentru mulți dintre clienți. În ultima vreme, primim pe canalele de interacțiune cu clienții întrebări de acest fel și răspundem fiecăreia în parte.

Nu există un răspuns standard la întrebarea „cu cât?”, pentru că prețul pe care clienții noștri îl vor plăti de la 1 iulie variază în funcție de mai multe elemente precum: tipul de contract, consumul lunar sau zona de distribuție, pentru care se aplică tarife reglementate diferite. Pentru o parte a clienților, în special cei cu consum mic, de până în 100 kWh, și care, pe perioada plafonării, s-au încadrat la prețul de 0,68 lei/kWh, factura va crește semnificativ. Am început să comunicăm prețurile aplicabile după ridicarea plafonării, adică cele listate în condițiile contractuale, încă din toamna anului trecut și am pus la dispoziția clienților un calculator tarifar care le permite să vadă exact care va fi noua valoare a facturii lor.

Încerc să văd totuși și un aspect pozitiv în această preocupare pentru perioada următoare, în sensul că este o dovadă că românii încep să se uite la detalii, la beneficii, la ce li se potrivește mai bine din portofoliul nostru sau compară cu oferte ale altor furnizori, se documentează în ceea ce privește eficiența energetică.

Ne așteptăm în continuare la întrebări din partea clienților cu privire la noul preț, după ce vor începe să primească facturile pentru luna iulie, dar vreau să îi asigur că vor primi clarificări și răspunsuri transparente pentru orice fel de întrebare.

În afară de informațiile despre oferte, disponibile pe site-ul www.ppcenergy.ro, unde pot găsi clienții informații personalizate despre prețurile care li se aplică, despre statusul contractului și orice alte detalii care îi vizează individual?

Cum spuneam, încă de anul trecut am început să trimitem notificări despre prețurile aplicabile după ridicarea plafonării. Informarea despre actualizarea condițiilor contractuale o primește fiecare dintre clienții noștri înainte de sfârșitul perioadei de valabilitate, care este de 12 luni, așa cum prevăd reglementările. Dacă, de exemplu, mie, în calitate de client, mi-au expirat condițiile contractuale în ianuarie 2025, am primit notificare cu câteva luni înainte, iar în acest document am fost informat și de prețul care mi se va aplica după ridicarea plafonării.

Este de înțeles de ce, pe durata plafonării, unii dintre clienți s-au concentrat doar asupra consumului lunar, pentru că știau că, în funcție de numărul de kWh consumați, se încadrează într-un anumit prag de preț.

Ori de câte ori avem ceva important de comunicat, trimitem informația respectivă prin e-mail și/sau poștă, în funcție de preferințele clienților. Dar nu ne limităm la aceste notificări.

Comunicăm direct cu clienții noștri pe canale multiple, tocmai pentru că vrem să ne asigurăm că toate informațiile relevante ajung la ei. Au la dispoziție aplicația myPPC, unde găsesc informații și despre contract, facturi, apoi avem site-ul www.ppcenergy.ro, unde am avut o secțiune dedicată măsurilor de plafonare, iar acum explicăm în detaliu ce modificări vor fi după ridicarea plafonării. Avem un formular de contact tot pe site, un call center (021.9977), 80 de magazine unde colegii răspund la orice fel de întrebări au clienții noștri. Comunicam intens și pe social media, unde le punem la dispoziție tutoriale simple prin care le arătam unde pot găsi tot ceea ce îi interesează.

Cum pot consumatorii să evite facturile mari?

Ionuț Dună: În perioada următoare, eforturile noastre, ale tuturor, ar trebui să se concentreze asupra eficientizării consumului de energie. Obiectivul nostru este să ne sprijinim clienții să facă alegeri informate și eficiente energetic. Iar consumul poate fi optimizat prin gesturi mici, dar al căror efect devine vizibil când vine factura. Un gest simplu ca stingerea luminii atunci când nu suntem în cameră este un exemplu util, chiar dacă pare banal. La o scală mai mare, investiția în panouri fotovoltaice sau sisteme smart contribuie la reducerea consumului. De asemenea, ajută mult să folosim produse eficiente energetic: de la becuri LED la aparate de aer condiționat și centrale termice dintr-o clasă energetică superioară. În perioada de vară, un aparat de aer condiționat dintr-o clasă energetică superioară, care este folosit corect, ar putea influența „balanța” unei facturi la energie. La fel, iarna, un aparat de aer condiționat eficient are un consum mult redus față de un calorifer electric.

Într-un context în care clienții sunt preocupați de costurile cu energia, sunt de mare ajutor și  sfaturi competente, documentate. Noi le oferim clienților noștri recomandări personalizate, în funcție de profilul fiecăruia, prin PPC myEnergy Coach, o platformă digitală pe care am lansat-o  recent și care este complet gratuită pentru clienții noștri.

Cum ar putea evolua comportamentul consumatorilor după eliminarea plafonării?

Ionuț Dună: Mă aștept ca tot mai mulți consumatori să caute oferte avantajoase, să-și analizeze consumul, dar deciziile lor să nu se limiteze doar la faptul că un furnizor are cel mai mic preț. Este important să se uite la beneficiile incluse în contractele pe care le au sau le vor încheia cu furnizorii de energie, inclusiv să verifice dacă prețul le este garantat pentru o anumită perioadă, pentru că asta le va asigura stabilitate. Noi, de exemplu, avem în portofoliu produse cu un preț fix timp de un an. De asemenea, este important să aibă garanția că atunci când au o nelămurire, au parte de un furnizor care le răspunde la întrebări, că furnizorii pun la dispoziție canale suficiente și funcționale unde să îi poată contacta clienții.

Totodată, cred că va exista un interes crescut pentru tot ce înseamnă eficiență energetică: de la panouri fotovoltaice la sisteme smart ,cu ajutorul cărora se poate eficientiza consumul. Beneficii, precum faptul că își pot achiziționa un aparat de aer condiționat în tranșe, incluse în factura la energie electrică, ar putea ridica presiunea anumitor costuri pentru unii clienți. Iar noi oferim astfel de pachete și servicii, care sunt foarte importante pentru cei care caută calitate și predictibilitate.

Ce opțiuni are un client care nu își mai permite prețurile post-plafonare? Cum vor fi protejați clienții vulnerabili?

Ionuț Dună: Consumatorilor care întâmpină dificultăți la achitarea facturilor le oferim și posibilitatea plății eșalonate, astfel încât să reușească să gestioneze mai ușor costurile energiei electrice. Suntem aici să îi sfătuim și cum și-ar putea eficientiza consumul, acolo unde este posibil.

În ceea ce privește măsurile de sprijin acordate de stat pentru persoanele vulnerabile, statul tocmai a anunțat modalitatea prin care o va face. Noi ne vom asigura, ca și până acum, că le aplicăm și că ne informăm transparent clienții. În plus, noi actualizăm constant informațiile pe site-ul nostru, colegii din magazine discută cu clienții care le trec pragul, iar echipele din call center sunt pregătite să răspundă tuturor întrebărilor celor care ne sună.

De curând, am pus la dispoziția consumatorilor și call center în limba maghiară, dar și o versiune a site-ului în limba maghiară, tocmai pentru că ne dorim ca toți clienții să fie bine informați și să aibă acces facil la toate informațiile care au legătură cu energia electrică. Și astfel să ia cele mai bune decizii.

Cum s-a resimțit impactul plafonării asupra sectorului de furnizare? În ce măsură și pe ce criterii stabilesc furnizorii prețurile?

Ionuț Dună: A fost o perioadă provocatoare. Furnizorii au cumpărat energie la costuri impuse de producători și au fost obligați să o livreze sub costurile de achiziție, cu plăți de compensare întârziate din partea statului de peste un an de zile  Furnizorii au finanțat schema de subvenții și, pentru că rambursările durează, au fost nevoiți să ia finanțări enorme, iar asta înseamnă dobânzi pe care astăzi le regăsim cu toții în prețul energiei.

Furnizorii au fost criticați pe nedrept, în ultimii ani, pentru creșterea prețurilor, deși nu au control asupra acestora, iar asta se întâmplă și pentru că nu există claritate cu privire la rolul lor. Aceștia reprezintă veriga principală care integrează întreg lanțul, de la producție până la consumatorul final. Prin facturile emise, furnizorii colectează și transferă plăți către celelalte entități participante la piață, precum producători, transportatori, distribuitori, bugetul de stat și alți actori.

Merită reținut și că furnizarea de energie nu este o zonă cu profituri mari, iar de curând autoritățile au luat decizia ca, pentru mai multă transparență, în ofertele-tip pentru clienții casnici, după 1 iulie, furnizorii să indice clar costul de achiziție al energiei și componenta de furnizare, a căror sumă reprezintă prețul energiei active din factură.

Care sunt principalele riscuri în perioada post-plafonare pentru o companie de furnizare și cum i-ar putea afecta și pe consumatori?

Ionuț Dună: După 1 iulie, lichiditatea scăzută a ofertelor sau lipsa acestora pe piața angro poate genera riscuri și implicații pentru clienți, fiindcă se întâmplă foarte des ca noi, furnizorii, să dorim să achiziționăm energie electrică, dar aceasta să nu fie disponibilă pentru vânzare. Furnizorii sunt cei care cumpără energia de la producători la prețurile existente pe piață, nu cei care impun nivelul prețurilor. Iar interesul nostru este să ne ținem clienții mulțumiți și să le oferim prețuri corecte.

Pentru a asigura o piață care să ofere prețuri optime clienților finali, avem nevoie de reglementări care să faciliteze creșterea volumului de producție și vânzare de energie. Nu putem avea prețurile corecte pentru clienți într-o piață cu deficit de energie, de capacități de producție. Faptul că noi, furnizorii, nu putem cumpăra la prețuri mai mici indică un dezechilibru între cerere și ofertă, în sensul în care oferta este prea redusă.

În plus, una dintre cele mai mari probleme în perioada aceasta este dezinformarea. Toate informațiile alarmante, care nu sunt neapărat corelate cu realitatea pieței, pot duce la creșterea neîncrederii în furnizorii de energie, ceea ce se poate traduce în decizii greșite. De aceea, este absolut necesar ca atât autoritățile, cât și noi, ca furnizori, să comunicăm permanent și transparent, pe înțelesul tuturor.

Ne dorim ca toți clienții să fie bine informați, să înțeleagă corect produsele și serviciile noastre, să știe cum pot face comparații între furnizori, ce anume trebuie să ia în calcul, care sunt provocările din următoarea perioadă și ce soluții avem pentru ei. Doar printr-o comunicare transparentă putem să menținem și, în același timp, să câștigăm încrederea celor care ne-au ales sau ne vor alege ca furnizor de energie.

Ce oferte comerciale aveți disponibile pentru clienți în perioada următoare?

Ionuț Dună: Toate ofertele disponibile se regăsesc pe www.ppcenergy.ro, la care clienții pot adăuga servicii care să îi sprijine să folosească energia în cel mai eficient mod ca să își păstreze confortul cu care sunt obișnuiți și să își țină costurile cu energia sub control. Recent am lansat și oferta PPC Energie Verde, cu energie electrică provenită 100% din surse regenerabile. Pentru clienții în regim de ultimă instanță, prețul va fi calculat conform legislației în vigoare.