Calculator online pentru factura la energie

Folosește calculatorul online de factură și compară costul actual al facturii tale la energie electrică și gaze naturale cu costul estimat începând cu 1 aprilie 2025, după ridicarea plafoanelor prețurilor.

Calculator online pentru factura la energie

Te intrebi cum vor evolua prețurile la energie, după ridicarea schemei de plafonare, începând cu 1 aprilie 2025, pentru a estima cât vei plăti pe facturile la energie electrică și gaze naturale?

Îți punem la dispoziție calculatorul de factură și informații despre cum se formează prețul la energie, ca să fii tot timpul informat. Nu uita că, până pe 31 martie 2025, prețurile la energie electrică și gaze naturale sunt plafonate conform legii.

Mai multe detalii despre plafoanele în vigoare găsești aici dacă ești client rezidențial și aici dacă ești client business.

Folosește calculatorul de mai jos și estimează totalul de plată pentru factura de energie

Completează toate câmpurile din calculator și compară costul actual al facturii tale la energie electrică și gaze naturale cu costul estimat începând cu 1 aprilie 2025, după ridicarea plafoanelor prețurilor.

Între timp, îți reamintim care sunt plafoanele din schema de plafonare pentru clienții rezidențiali.

Energie electrică:

  • 0,68 lei/kWh pentru un consum lunar cuprins între 0-100 kWh și pentru categoriile exceptate de la lege.
  • 0,8 lei/kWh pentru un consum lunar cuprins între 100,01-255 kWh, și pentru un consum lunar între 255,01-300 kWh (pentru consumul primilor 255 kWh).
  • 1,3 lei/kWh pentru un consum lunar între 100,01-300 kWh, exclusiv pentru consumul de energie electrică ce depășește 255 kWh, și integral pentru consumul lunar mai mare de 300 kWh/lună.

Gaze naturale:

  • Prețul maxim plafonat este 0,31 lei/kWh.

Totodată, mai jos găsești detalii despre plafoanele din schema de plafonare pentru clienții business.

Energie electrică:

  • Anumite categorii de clienți business beneficiază, conform legii, de un preț plafonat de maximum 1,0 lei/kWh pentru 85% din consumul de energie electrică, indiferent de consum. Restul de 15% din consum este facturat la un preț de maximum 1,3 lei/kWh.
  • Alte categorii de clienți business beneficiază de un preț plafonat de maximum 1,0 lei/kWh, indiferent de consum.

Gaze naturale:

  • Prețul maxim plafonat este de 0,37 lei/kWh.
Completează cu informații din factura ta
kWh
prețul conține toate taxele și tarifele reglementate
lei/kWh
lei/kWh
prețul nu conține toate taxele și tarifele reglementate
lei/kWh
prețul conține toate taxele și tarifele reglementate

Vezi care sunt principalii actori din sistemul energetic

Te informăm periodic despre contractul tău de energie

Avem grijă să primești în timp util toate informațiile relevante despre contractul tău de energie. De aceea, îți trimitem periodic diverse informări, cum sunt cele despre perioada de valabilitate a ofertei de furnizare.

Citește cu atenție toate notificările pe care le primești, astfel încât să fii informat corect despre condițiile contractuale, serviciile și produsele de care beneficiezi.

Surse de energie convenționale versus regenerabile

Energia electrică pe care o consumăm în casele noastre provine atât din surse regenerabile, cum ar fi centralele fotovoltaice și parcurile eoliene, cât și din surse convenționale, precum termocentralele și centralele nucleare.

Întrebări frecvente

Vor mai exista prețuri plafonate la energie electrică și gaze naturale din aprilie 2025?

În prezent, prețurile la energie electrică și gaze naturale sunt plafonate până la 31 martie 2025, conform prevederilor legale actuale din ordonanța de urgență nr. 27/2022, cu modificările și completările ulterioare. De la 1 aprilie 2025, în lipsa unui nou act normativ, nu se va mai aplica plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Urmărim deciziile pe care le vor lua autoritățile în domeniul energiei și te vom informa imediat în cazul în care vor apărea noi măsuri de sprijin.

Cum voi fi informat despre noile prețuri la energie electrică, valabile începând cu 1 aprilie 2025?

Te vom anunța despre noile prețuri la energie electrică și gaze naturale printr-o scrisoare – pe care o vei primi tipărită, în cutia poștală de acasă, sau electronic, în căsuța de e-mail. Scrisoarea respectivă va ajunge la tine cu cel puțin 30 de zile înainte să expire oferta de preț din contractul de energie electrică sau gaze naturale încheiat cu noi, furnizorul tău de energie.

Cât voi plăti pentru energia electrică de la 1 aprilie 2025?

Pentru estimarea costurilor cu factura ta de energie electrică și/sau gaze naturale începând cu 1 aprilie 2025, folosește calculatorul de mai sus. Prețul final pe care-l plătim pe factura la electricitate este alcătuit din mai multe componente, una dintre ele fiind prețul energiei pe care o cumpărăm de pe piețele bursiere pe care aceasta se tranzacționează. Cu cât prețul de vânzare al energiei de pe piețe este mai ridicat, cu atât crește și probabilitatea ca prețul final din factură să fie mai mare. Te asigurăm că urmărim îndeaproape piețele de achiziții, precum și toți ceilalți factori care pot influența, direct sau indirect, prețul final din factura ta de energie electrică, astfel încât să îți oferim cele mai bune oferte în contextul actual.

Dacă sunt client vulnerabil, voi primi un preț mai mic la energie, de la 1 aprilie 2025, comparativ cu ceilalți consumatori?

Urmărim deciziile pe care le vor lua autoritățile în domeniul energiei pentru sprijinirea clienților vulnerabili. În cazul în care vor fi adoptate noi măsuri de sprijin pentru consumatorii vulnerabili, te vom informa imediat, prin intermediul secțiunii despre clientul vulnerabil.

Află mai multe
Județul în care locuiesc influențează cât plătesc la energia electrică?

Da. În funcție de județul în care locuiești, ai un distribuitor anume de energie electrică. Către distribuitor ajunge, prin intermediul nostru, tariful de distribuție, care se regăsește în factura ta de energie electrică.

Acest tarif este stabilit de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în funcție de mai mulți factori care au legătură cu activitatea de distribuție de energie electrică. Astfel, în anumite județe, tariful de distribuție stabilit de către ANRE este mai mic sau mai mare decât în altele. Din costul total cu factura de energie electrică, tariful de distribuție reprezintă 30-35%.

Cum pot să-mi reduc consumul lunar de energie?

Pe Electripedia găsești tips & tricks despre cum să consumi mai eficient energie la tine acasă, astfel încât să ții costurile sub control.

#FiiSmartPeEnergie și intră pe Electripedia ca să afli, printre altele, cum să-ți alegi electrocasnicele, de ce e important să folosești becuri inteligente ori cum să-ți izolezi casa.

Află mai multe