Serviciul universal

Află tot ce trebuie să știi despre serviciul universal și alege oferta potrivită pentru tine.

Întrebări frecvente despre serviciul universal

  1. Ce este serviciul universal?
  2. Cum știu dacă am un contract de electricitate în vigoare la preț de serviciu universal?
  3. Alimentarea cu energie electrică a locuinței mele se face la preț de serviciu universal. Sunt obligat să păstrez contractul în vigoare?
  4. Sunt client pe piața de serviciu universal. Care sunt pașii pentru schimbarea contractului de electricitate existent cu o ofertă concurențială?
  5. Sunt clientul altui furnizor de electricitate pe piața de serviciu universal. Care sunt pașii pentru schimbarea contractului de energie existent cu o ofertă concurențială?
  6. Ce plătesc pe factura de energie electrică?
  7. Dacă am un contract pe piața de serviciu universal, e obligatoriu să aleg același furnizor de electricitate pentru semnarea unui contract pe piața liberă?
  8. Alimentarea cu energie electrică va fi întreruptă dacă îmi păstrez contractul încheiat la preț reglementat de serviciu universal?
  9. E obligatoriu să fac modificări la instalația electrică odată cu schimbarea furnizorului?
  10. Există riscul unor penalități dacă întârzii să aleg o ofertă de furnizare de pe piața concurențială de energie electrică?
Ce este serviciul universal?

Consumatorii de electricitate care până la sfârșitul anului trecut au avut tarif reglementat și nu au optat încă pentru o ofertă din piața liberă de electricitate sunt facturați, de la 1 ianuarie 2021, la preț de serviciu universal.

Acordăm clienților care au contracte de furnizare de electricitate la preț de serviciu universal o reducere comercială, valabilă până la data la care aceștia aleg o ofertă pe piața concurențială, dar nu mai târziu de 30 iunie 2021.

În această pagină vei găsi o serie de răspunsuri la întrebări și mituri referitoare contractele de electricitate la preț de serviciu universal, precum și cele mai bune oferte de energie electrică, pentru semnarea unui contract nou, concurențial.

Cum știu dacă am un contract de electricitate în vigoare la preț de serviciu universal?

Prima pagină a facturii pe care o primești te ajută să afli dacă ai sau nu un contract la preț de serviciu universal. Dacă în colțul din stânga, sus, nu scrie „Factură piață concurențială“ (nu scrie nimic sau scrie orice altceva), înseamnă că ai un contract încheiat la preț de serviciu universal.

Alimentarea cu energie electrică a locuinței mele se face la preț de serviciu universal. Sunt obligat să păstrez contractul în vigoare?

Dacă ai un contract pe piața de serviciu universal, poți alege una dintre cele patru variante de mai jos:

Accepți o ofertă de piață concurențială, din partea furnizorului actual
Îl schimbi cu un contract nou pe piața concurențială, încheiat cu un alt furnizor, licențiat de ANRE
Păstrezi contractul de serviciu universal încheiat cu furnizorul tău de electricitate, la prețul din oferta de serviciu universal
Optezi pentru oferta de serviciu universal a altui furnizor
Ce plătesc pe factura de energie electrică?

În structura prețului final de energie electrică pentru factura de serviciu universal intră aceleași componente ca în cazul prețului pentru piața concurențială, însă ele nu sunt evidențiate în mod distinct pe factură, acestea fiind detaliate în oferta de preț de serviciu universal.

Factura de energie include mai multe componente, nu doar prețul de furnizare propriu-zis al energiei active facturate la prețul din oferta de serviciu universal.

Celelalte componente incluse în prețul final din factură sunt cele aferente serviciilor de rețea prestate la tarifele reglementate de transport, sistem și distribuție (ele diferă în funcție de zona de rețea la care este racordat locul de consum și sunt reglementate de ANRE), contravaloarea certificatelor verzi, contribuția pentru cogenerare de înaltă eficiență, accize și TVA.

Dacă am un contract pe piața de serviciu universal, e obligatoriu să aleg același furnizor de electricitate pentru semnarea unui contract pe piața liberă?

Dacă ai un contract de furnizare la preț de serviciu universal, poți alege orice furnizor pentru semnarea unui contract pe piața liberă, în funcție de nevoile tale.

Alimentarea cu energie electrică va fi întreruptă dacă îmi păstrez contractul încheiat la preț reglementat de serviciu universal?

Alimentarea cu energie electrică a casei tale nu va fi afectată de păstrarea contractului reglementat la preț de serviciu universal. Distribuitorul de electricitate rămâne același și gestionează aceeași zonă, așa că poți apela cu încredere la el de fiecare dată când vrei să semnalezi diverse situații legate de rețeaua de distribuție a electricității.

Este obligatoriu să fac modificări la instalația electrică odată cu schimbarea furnizorului?

Nu este nevoie să faci niciun fel de lucrare/modificare la instalația electrică din casa ta, chiar dacă îți schimbi furnizorul de electricitate.

Există riscul unor penalități dacă întârzii să aleg o ofertă de furnizare de pe piața concurențială de energie electrică?

Nu există plata unor penalități pentru alegerea cu întârziere a unei oferte de furnizare de pe piața concurențială de energie electrică. Toți consumatorii de energie pot să selecteze oricând doresc furnizorul și oferta potrivită.

Documente utile

Ofertă de prețuri pentru clienți rezidențiali
PPC Energie
pdf (315,57 KB)
Ofertă de prețuri pentru clienți rezidențiali
PPC Energie Muntenia
pdf (315,68 KB)