Tot ce trebuie să știi despre legislația dedicată prosumatorilor
Legislația dedicată prosumatorilor a întâmpinat diverse schimbări de-a lungul timpului, dar am pregătit documentele informative pentru cei care doresc să devină prosumatori, precum și care este istoricul acestei legislații, care sunt mecanismele de compensare și cum se poate vinde mai departe energia produsă de prosumator.
Care sunt mecanismele de compensare pentru prosumatori?
În 2022, au apărut schimbări importante în legislația pentru prosumatori. Cele mai importante se referă la cele două mecanisme de compensare:
- Prosumatorii care dețin centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalată mai mare de 200 kW și până la 400 kW pot vinde surplusul de energie produsă furnizorilor contractați.
- Prosumatorii care produc sub 200 kW pot beneficia, la cerere, de mecanismul de compensare cantitativă, adică surplusul livrat în rețea va apărea cu minus pe facturile viitoare.
Pentru a obține calitatea de prosumator, trebuie să deții un sistem de producere a energiei electrice din surse regenerabile, cu putere instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum, conform Ordinului ANRE nr. 15/2022.
Apoi, trebuie să îi transmiți operatorului de distribuţie din județul în care se află centrala de producere a energiei electrice din surse regenerabile o serie de informații de tipul:
Cum se poate vinde energia produsă ca prosumator?
Din data de 1 mai 2022, prosumatorii care dețin unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalată mai mare de 200 kW, dar cel mult 400 kW pe loc de consum, pot vinde energia electrică produsă și livrată în rețeaua electrică furnizorilor de energie electrică cu care aceștia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform ANRE.
După ce ai obținut certificatul de racordare din partea operatorului de distribuție, poți vinde energia produsă și livrată. Pentru acest lucru, trebuie să deții un contract de vânzare-cumpărare a energiei electrice produse și livrate între tine (prosumatorul/vânzătorul) și noi (furnizorul/cumpărătorul).
Care sunt modificările în legislația pentru prosumatori?
În 2022, au fost adoptate modificări importante în legea privind activitatea prosumatorilor.
În luna iunie 2022 a fost publicat Ordinul ANRE numărul 95/2022 privind modificarea și completarea Ordinului ANRE în Domeniul Energiei nr. 15/2022 pentru aprobarea Metodologiei de stabilire a regulilor de comercializare a energiei electrice produse în centrale electrice din surse regenerabile, cu putere electrică instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum aparținând prosumatorilor.
În martie 2022, a fost publicat Ordinul ANRE nr. 15/2022 care introduce un nou mecanism de compensare financiară pentru prosumatorii existenți.
Începând cu 1 mai 2022, mecanismul de compensare cantitativă dintre energia electrică produsă din surse regenerabile și livrată în rețeaua electrică de prosumatorii existenți, persoane fizice și juridice, care dețin centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 200 kW pe loc de consum, se face numai în baza unei cereri adresate în acest sens furnizorului (doar pentru prosumatorii existenți).
Ce implicații au modificările din legislația pentru prosumatori?
Prosumatorii care vor produce mai multă energie decât consumă pot livra în rețeaua de energie electrică surplusul de energie, iar furnizorul (cu care prosumatorul are încheiat contractul de furnizare a energiei electrice) va achiziționa energia electrică suplimentară. Cantitatea de energie injectată în rețea va apărea cu minus pe facturile de energie electrică.
Contractul-cadru de vânzare-cumpărare a energiei electrice produsă în centralele electrice din surse regenerabile de energie cu putere electrică instalată de cel mult 200 kW pe loc de consum și livrată în rețea, aplicabil începând cu data de 1 mai 2022, este prevăzut în Anexa nr. 2 la Metodologia aprobată prin Ordinul ANRE nr. 15/23.02.2022.
Care este istoricul legislației pentru prosumatori?
Activitatea prosumatorilor este reglementată printr-o serie de acte normative specifice. Printre cele mai importante se numără:
- 2019: Ordinul ANRE pentru modificarea și completarea ordinelor referitoare la comercializarea energiei electrice produse în centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 100 kW aparținând prosumatorilor.
- 2018: Modificările aduse legii energiei regenerabile au intrat în vigoare la mijlocul anului 2018. Acestea definesc conceptul de prosumator şi stabilesc în linii mari responsabilităţile în domeniu. Având în vedere particularitățile tehnice pe care le stabilește această activitate specifică unui client de energie electrică, ANRE a emis un nou ordin pentru aprobarea condițiilor tehnice de racordare la rețelele electrice de interes public pentru prosumatorii cu injecție de putere activă în rețea (<100 kW putere instalată).
Reglementări suplimentare: Este important să cunoști și alte reglementări legislative privind activitatea prosumatorilor în România. Găsești aici o listă cu ordinele în vigoare.