Convenția de consum

Convenția de consum reprezintă documentul dintre client și furnizor, prin intermediul căruia se estimează și agreează, de comun acord, cantitatea de energie electrică pe baza căreia furnizorul va factura consumul.

Ce este convenția de consum?

Convenția de consum reprezintă documentul dintre client și furnizor, prin intermediul căruia se estimează și agreează, de comun acord, cantitatea de energie electrică pe baza căreia furnizorul va factura consumul. În cazul în care nu vei transmite indexul către acesta, conform prevederilor Ordinului ANRE nr. 5/2023. Se aplică atât în cazul clienților casnici, cât și în cazul clienților non-casnici și este parte integrantă din contractul cu furnizorul tău de energie electrică.

Operatorul de distribuție

Operatorul de distribuție stabilește valorile convenției de consum, pe baza:

  • Consumului de energie electrică înregistrat la locul de consum în perioada similară a anului precedent sau a consumului de energie electrică determinat, ținând cont de cele mai recente citiri efectuate de operatorul de distribuție.
  • Profilului de consum specific, determinat de operatorul de distribuție pentru categoria de clienți finali din care faci parte, în cazul în care pentru locul tău de consum nu există înregistrat un istoric de consum.

Tu, clientul

Poți stabili valorile convenției de consum, atunci când semnezi un nou contract. Astfel, la semnarea unui contract nou declari cantitățile de energie electrică sau gaze naturale pe care estimezi că le vei consuma, în medie, în fiecare lună.

Pe baza acestora, furnizorul tău de energie va emite facturile, doar în cazul în care tu nu ai transmis indexul de consum către acesta sau în cazul în care contorul tău inteligent nu este înrolat în sistemul de telecitire, iar datele referitoare la index nu ajung la furnizor.

Ulterior, operatorul de distribuție din zona în care se află imobilul tău validează/compară cantitatea specificată de tine, în funcție de puterea instalată la locul tău de consum.

Dacă estimezi o cantitate de energie prea mică sau prea mare, operatorul de distribuție poate solicita refacerea convenției, în funcție de puterea instalată la locul de consum specificat de tine.

Documente utile

21 martie 2024
Ordinul ANRE nr. 5/2023
Reglementari
21 martie 2024
pdf (74,53 KB)