Electripedia Kids

Educarea copiilor pentru un viitor mai verde – cum îi înveți să fie smart pe energie

Viitorul planetei depinde de acțiunile noastre, ale adulților, dar și de ale copiilor noștri.

Importanța educării copiilor pentru un viitor mai verde

Fiecare zi este o nouă oportunitate de educare a celor mici pentru un viitor mai verde, mai sustenabil. De aceea, este necesar:

 • să le explici copiilor cum să folosească aparatele electrice într-un mod responsabil;
 • să limiteze timpul petrecut în fața televizorului;
 • să utilizeze mai puțină apă.

Aceste lucruri nu înseamnă restricții care le vor scădea calitatea vieții, ci sunt alegeri inteligente. 

Sustenabilitatea poate fi învățată încă din copilărie și poate fi cultivată ca o valoare pe care copiii tăi să o promoveze în viitor.

Implică-i pe copii în activitățile zilnice

Includerea copiilor în activitățile zilnice reprezintă o modalitate excelentă de a-i învăța să prețuiască munca în echipă, dar și de a le dezvolta conștiința ecologică și responsabilitatea față de mediul înconjurător.

Iată câteva exemple despre cum îi poți implica în gestionarea consumului de energie electrică din casă, în activități de reciclare sau în procesul de economisire a resurselor de apă:

 • Înainte de a părăsi o cameră, îndrumă copiii să stingă luminile sau să deconecteze aparatele electronice care nu sunt utilizate.
 • Învață-i să utilizeze cu moderație aerul condiționat sau încălzirea, explicându-le că fiecare grad în plus sau în minus înseamnă un consum suplimentar de energie.
 • Arată-le cum să recunoască și să separe materialele reciclabile, cum ar fi hârtia, plasticul și sticla. Poți face din această activitate un joc interactiv, astfel încât copiii să învețe distrându-se și să se simtă mândri de contribuția lor la protejarea mediului.
 • Încurajează utilizarea de ambalaje biodegradabile și reutilizabile în gospodărie. Înlocuiește pungile de plastic cu sacoșe de pânză și utilizează recipiente de sticlă sau metal în locul celor de unică folosință.
 • Când copiii ajută la spălarea manuală a vaselor, creează-le un obicei să pornească apa doar atunci când le clătesc și să nu o lase să curgă permanent. 
 • Dacă folosești mașina de spălat vase, învață-i că este bine să fie pornită pe programul „Eco” și doar când este umplută la capacitate maximă, pentru a reduce consumul de apă, energie electrică și detergent de vase.
 • Încurajează copiii să deschidă frigiderul doar când este nevoie de ceva și să închidă ușile repede.
 • Învață-i să închidă robinetul când se spală pe dinți sau să reducă timpul petrecut la duș. De asemenea, dacă locuiești la curte, copiii te pot ajuta să colectezi apa de ploaie pentru irigarea plantelor.

Explică-le importanța economisirii apei și a energiei

Educarea copiilor pentru un viitor mai verde înseamnă și să-i înveți că apa și energia sunt resurse neprețuite pentru bunăstarea planetei. Apa este o resursă limitată, iar utilizarea responsabilă a acesteia asigură necesitățile vieții și protejează ecosistemele acvatice. Energia electrică este, de asemenea, esențială pentru funcționarea multor aspecte ale vieții noastre moderne.

 • Copiii trebuie să înțeleagă că, în multe părți ale lumii, accesul la apă curată și sigură este o provocare și că mulți oameni se luptă în fiecare zi pentru a avea acces la aceasta. Le poți arăta documentare sau puteți citi împreună cărți din domeniu, transformând învățatul într-o joacă.
 • De asemenea, este necesar ca ei să cunoască importanța folosirii responsabile a energiei electrice și modul în care aceasta poate afecta mediul și clima planetei.
 • Informează-i și despre eforturile depuse pentru a dezvolta și utiliza surse de energie regenerabilă, precum energia solară și cea eoliană, mai prietenoase cu mediul și mai sustenabile decât sursele tradiționale de energie.

Protejarea mediului înconjurător și a comunității reprezintă una dintre responsabilitățile tale, alături de consumul smart de energie și educarea copiilor pentru un viitor mai verde. Poți pune în aplicare acest stil de viață prietenos cu mediul înconjurător alături de întreaga familie, inclusiv prin adoptarea facturii online în locul celei tipărite. 

Activarea facturii electronice susține și demersul nostru de a economisi 300 de tone de hârtie până la finalul anului 2023. Producția unei asemenea cantități de facturi fizice ar implica emiterea a 175 de tone de emisii de carbon în atmosferă, echivalentul a 385 de drumuri dus-întors Constanța–Arad, parcurse de un autoturism mediu alimentat cu benzină.

Învață-i pe cei mici să fie smart pe energie prin exemplul personal. Activează factura prin e-mail și contribuie la educarea copiilor pentru un viitor mai verde! Factura este disponibilă din momentul emiterii și o poți achita rapid, cu doar câteva clickuri. Tranzacțiile sunt 100% sigure, pentru că ai toate informațiile în același loc, iar datele tale rămân confidențiale.

Educă prin exemplul personal

Copiii sunt influențați de comportamentul și acțiunile adulților din viața lor, așa că este esențial să fii un model de urmat în ceea ce privește respectarea mediului înconjurător. Educarea copiilor pentru un viitor mai verde începe acasă. Aplicând valorile ecologice în fiecare zi, poți influența în mod pozitiv atitudinile și comportamentele copiilor tăi, pentru a-i pregăti să devină lideri și susținători ai unui viitor mai verde.

Prezintă-le consecințele unui mediu poluat

Copiii trebuie să înțeleagă impactul negativ al poluării mediului asupra sănătății umane, a plantelor, a animalelor și a întregului echilibru ecologic. Educarea copiilor pentru un viitor mai verde înseamnă și explicarea consecințelor unui mediu poluat:

 • Explică-le copiilor cum gazele de eșapament, emisiile industriale și arderea combustibililor fosili pot avea efecte asupra sănătății.
 • Arată-le imagini sau exemple concrete despre cum poluarea afectează viețile animalelor și provoacă dezechilibre în ecosistemele naturale.
 • Subliniază legătura dintre poluare și schimbările climatice – spune-le despre emisiile de gaze cu efect de seră care contribuie la încălzirea globală și la modificări ale climatului, despre creșterea nivelului mărilor și oceanelor, despre fenomenele meteorologice extreme și despre impactul acestora asupra comunităților și a mediului înconjurător.

Echipa noastră este un partener de încredere și este aproape de tine și familia ta

Respectăm recomandarea Uniunii Europene și suntem alături de clienții noștri prin oferirea de sfaturi și recomandări practice pentru un consum inteligent de energie. Totodată, suntem deschiși la noi tehnologii care permit o distribuire a energiei electrice în mod durabil și care ajută oamenii să consume energie responsabil. De aceea, punem accent pe rețele smart și surse regenerabile. De asemenea, lucrăm constant la adaptarea serviciilor noastre la nevoile reale ale clienților, pentru a-i ajuta să consume eficient energia electrică.

Avem o prezență globală și ne dorim să conectăm un număr cât mai mare de persoane la energie sigură și durabilă. În România, PPC susține 3 milioane de clienți, atât prin rețeaua de furnizare, cât și prin cea de distribuție. Suntem responsabili față de oameni și considerăm că este importantă educarea copiilor pentru un viitor mai verde, de aceea PPC Renewables Romania operează centrale de producție a energiei din surse regenerabile.

Promovăm digitalizarea și susținem folosirea contoarelor inteligente. În plus, dezvoltăm servicii pentru a ne adapta rapid provocărilor globale, concentrându-ne pe mobilitate electrică și conectivitate.

Noi suntem alături de tine și familia ta și ne dorim să oferim cele mai bune servicii în materie de energie. Din acest motiv, suntem deschiși la parteneriate în domeniile cercetării, tehnologiei și dezvoltării de produse.

Prin educarea copiilor pentru un viitor mai verde, le oferi instrumentele necesare pentru a deveni cetățeni responsabili și conștienți. Profită de această oportunitate și învață-i pe cei mici să trăiască în armonie cu natura și să contribuie la protejarea mediului înconjurător.