Valeriu Binig

Director Reglementări și Antitrust

Valeriu Binig

Director Reglementări și Antitrust

Valeriu Binig este unul dintre cei mai importanți experți ai pieței locale de energie din România, având peste 35 de ani de experiență profesională în sectorul energetic, timp în care a ocupat diferite funcții, de la cele de natură tehnică și academică, la consultanță pentru activități de fuziuni și achiziții sau de atragere de finanțări.

În calitate de Director Reglementări și Antitrust, Valeriu Binig coordonează o echipă caracterizată prin diversitate și înalte abilități, al cărei obiectiv principal constă în definirea, reprezentarea și promovarea poziției companiei cu privire la aspecte de reglementare și prevederile legislative privind concurența. De asemenea, el este responsabil de identificarea tendințelor în reglementare, cu scopul evaluării impactului economic și financiar al reglementărilor asupra liniilor locale de business, precum și de gestionarea aspectelor de reglementare și antitrust și relațiilor cu părțile interesate relevante, asigurarea și monitorizarea conformității liniilor locale de business și definirea strategiei optime la nivel local.

Înainte de a se alătura Enel România, în 2019, Valeriu Binig a deținut funcții superioare de management în companii de consultanță cum ar fi EY România sau Deloitte România, și a ocupat o poziție de director în cadrul unei echipe de investment banking si de gestiune a unui fond de investiții. Anterior, a avut roluri active în procesul transformațional al pieței locale de energie, ocupând poziții manageriale în companii de distribuție și producție de energie, înaintea procesului de separare a activităților de furnizare și distribuție în sectorul energetic din România.

Acesta a fost co-președinte al Comitetului pentru Energie și Mediu al Amcham România (2013 – 2017), membru al consiliului director al AmCham România (2013 – 2014); președinte al grupului pentru energie al Coaliței pentru Dezvoltarea României (2015, 2017) și partener în procesul de dezvoltare a strategiei naționale de energie – modelare cantitativă (2016). În prezent, face parte din Consiliul Consultativ al Energy Policy Group.

Binig a absolvit Facultatea de Inginerie Energetică din cadrul Universității Politehnica București. Are o diplomă de doctor în fiabilitatea sistemelor de energie, după ce a urmat timp de 2 ani școala doctorală de la Universitatea de Tehnologie Compiegne.