Profită acum de finanțare energie regenerabilă pentru autoconsum, prin Fondul pentru modernizare!
Dacă te gândești să investești în eficiența energetică a companiei, acum este momentul. Nu doar pentru a economisi pe termen lung, ci și pentru a construi sustenabil, într-un mod care contează. Simplu, prin accesarea finanțării din programul Fondul pentru modernizare.
Ce este Fondul pentru modernizare – Program cheie 1?
Fondul pentru modernizare reprezintă un important instrument de finanțare publică, destinat companiilor din România, prin care statul sprijină investițiile în capacități noi de producere a energiei electrice din surse regenerabile, exclusiv pentru autoconsum, oferind independență energetică.
Autoconsumul înseamnă consumul propriu al solicitantului din energia produsă la propriul loc de consum (același loc de consum și de producere) de capacitatea nouă de producere de energie din surse regenerabile pentru care se solicită finanțarea și reprezintă minimum 70% din producția anuală a acesteia.
Cine poate beneficia de finanțare?
Fondul pentru modernizare se adresează întreprinderilor mici, mijlocii și mari, inclusiv celor nou înființate. Acest program susține achiziția și instalarea panourilor fotovoltaice și a sistemelor de stocare. Finanțarea are un impact real asupra costurilor operaționale.
Care este bugetul total pentru investiții în energie solară?
Ajutorul de stat se acordă în lei, sub forma rambursării cheltuielilor eligibile efectuate și nu poate depăși 100% din cheltuielile eligibile ale proiectului și 20 de milioane de euro (echivalent în lei) pe întreprindere/pe proiect de investiții.
Diferența până la valoarea totală a proiectului o acoperă beneficiarul. Contribuția financiară a beneficiarului, necesară pentru a acoperi totalul costurilor proiectului, trebuie să fie ori din surse proprii, ori din surse atrase, dar forma de finanțare nu trebuie să facă obiectul niciunui ajutor de stat.
Care sunt condițiile de eligibilitate?
Termenul limită de depunere a dosarului de finanțare este 22 august 2025. Evaluarea tehnico-economică a cererilor de finanțare se va realiza în funcție de 2 criterii, respectiv:
- Cuantum ajutor de stat solicitat pentru proiect din cheltuielile eligibile/MW instalat de energie produsă din surse regenerabile pentru autoconsum – maximum 90 puncte.
- Predictibilitatea producției pentru SEN – 10 puncte. Pentru proiectele care prevăd capacități de stocare a energiei pentru o perioadă de minimum 12 minute.
Capacitățile de stocare a energiei nu reprezintă activități eligibile, iar cheltuielile aferente sunt neeligibile.
Pentru mai multe informații, citește Ghidul solicitantului.
Cum te putem ajuta?
Suntem alături de tine în toate etapele:
Termenul limită de depunere a dosarului de finanțare este 22 august 2025.