Universul digital

Cum să-ți organizezi facturile la utilități: metode eficiente și la îndemână

Organizarea facturilor la utilități te poate ajuta să urmărești costurile lunare pe care le ai cu aceste servicii și să iei măsurile necesare de optimizare a consumului, atunci când este cazul.

Cum să-ți organizezi facturile la utilități: metode eficiente și la îndemână

Organizarea facturilor la utilități te poate ajuta să urmărești costurile lunare pe care le ai cu aceste servicii și să iei măsurile necesare de optimizare a consumului, atunci când este cazul.

Descoperă cum să-ți organizezi facturile la utilități.

Întocmește o listă cu toate facturile pe care trebuie să le achiți

Indiferent de tipul serviciilor pe care trebuie să le achiți, este important să-ți faci o listă care să includă toate facturile pe care le ai de plătit în fiecare lună. În acest sens, există mai multe metode de pus în practică. Iată două dintre cele mai eficiente:

 • Creează un tabel într-un document Excel și notează-ți în el toate facturile de plată cu detalii precum:
  • furnizorul de servicii; 
  • numărul facturii;
  • luna în care trebuie plătită;
  • suma de plată;
  • data scadentă. 

Pentru a organiza lista cât mai eficient, ordonează facturile în funcție de data lor scadentă. În acest mod, te asiguri că plătești mai întâi facturile care au data scadentă cea mai apropiată.

Tips & Tricks:

 • Dacă nu ești prea familiar cu documentele Excel, atunci poți să folosești orice altă aplicație de notițe care se poate instala pe smartphone-ul tau
 • Folosește o agendă. Dacă preferi metoda tradițională în detrimentul celei digitale, atunci include în agenda ta o secțiune dedicată detaliilor legate de facturile de utilități. Poți să păstrezi același principiu și să notezi facturile în funcție de data lor scadentă. Nu uita să bifezi facturile odată ce le achiți, pentru a evita să plătești de două ori pentru același lucru.

Facturile pot fi achitate online, indiferent că alegi să faci acest lucru din contul myPPC sau direct pe site. Dacă optezi pentru plata facturii fără cont, ai nevoie de ID factură, codul de plată și adresa de e-mail. Dacă optezi pentru plata prin intermediul aplicției myPPC, ai nevoie doar de un cont (dacă nu ai deja unul creat) și de un card bancar la îndemână.

Programează un interval lunar în care să te ocupi de plata facturilor

Programarea unui interval lunar în care să te ocupi de plata facturilor te poate ajuta să eviți situațiile în care uiți să plătești o factură și să suporți penalități. În unele cazuri, neplata facturilor poate duce la întreruperea serviciilor, ceea ce îți va crea cu siguranță disconfort. 

Pentru că facturile la utilități se numără printre principalele cheltuieli lunare, poate fi util să programezi acest interval lunar de plată în funcție de data la care încasezi salariul. De exemplu, dacă încasezi salariul la data de 14 a fiecărei luni, poți să iti pui un reminder  să achiți toate facturile imediat dupa aceasta data.

Tips & Tricks:

 • Ca să simplifici și mai mult procesul, în cazul facturilor recurente a căror sumă nu se modifică de la o lună la alta, poți să programezi plata automată a facturilor online, care să se efectueze din contul tău bancar la o dată stabilită de tine.

 Nu lăsa plata facturilor să îți ocupe prea mult timp! Descoperă modalitățile rapide de plată online a facturilor de energie electrică și gaze naturale.

Folosește-te de serviciile integrate oferite de furnizorul tău

În general, furnizorii de servicii folosesc digitalizarea, ca să ușureze procesul de plată pentru clienții lor. De aceea, în funcție de furnizorii tăi pentru utilități, ai putea să folosești serviciile puse la dispoziție de către aceștia, pentru a efectua la timp plățile facturilor. Aceste servicii pot include:

 • aplicații mobile; 
 • site-uri care permit plata online a facturilor;
 • platforme care îți permit să îți creezi un profil de client care să îți aducă multiple beneficii.

Pentru că serviciile noastre sunt gândite pentru confortul tău de zi cu zi, instalează-ți aplicația myPPC de pe AppStore, Huawei AppGallery sau Google Play Store și îți poți administra cu ușurință facturile de energie electrică sau de gaze naturale. Totodată, prin accesarea secțiunii Index, ai posibilitatea de a transmite consumul de energie în timp util, asigurându-te astfel că primești factura conform consumului tău real de energie

Ține o evidență a costurilor lunare pentru a optimiza consumul 

Indiferent că ai ales să întocmești lista facturilor de energie și alte utilități online sau pe agendă , este important să notezi și costurile pe care le ai cu fiecare factură în parte. În acest mod, vei putea urmări evoluția cheltuielilor cu utilitățile și vei putea implementa câteva soluții pentru optimizarea consumului de energie electrică și termică, apă, gaz, acolo unde este cazul. 

În ceea ce privește facturile de utilități de la noi, în aplicația myPPC vei găsi disponibil istoricul facturilor tale. Astfel, procesul devine mai simplu si nu va mai fi necesar să ții tu o evidență separată a facturilor de energie.

Tips & Tricks:

 • Pentru a-ți îndeplini obiectivele în ceea ce privește eficiența energetică este suficient să adopți câteva modificări sănătoase în comportamentul tău de consum. Iată, conform EPG (Energy Policy Group), care sunt obiceiurile smart de consum pe care le poți adopta fără a-ți impune restricții care să îți influențeze negativ stilul de viață:
  • Scoate din priză aparatele electrice și electrocasnice care permit acest lucru, atunci când nu le folosești.
  • Optează pentru becuri LED, în detrimentul celor convenționale.
  • Pornește televizorul doar atunci când vrei să te uiți și nu folosi televizorul doar pentru a avea „zgomot de fundal” în timp ce faci alte activități.
  • Folosește un termostat inteligent care să eficientizeze consumul de energie termică.

Analizează toate facturile, ținând cont de suma și de tipul serviciului

Analiza facturilor te ajută să conștientizezi nivelul de consum lunar asociat cu fiecare tip de serviciu și cu suma pe care o ai de plată. Acest proces este o altă soluție de optimizare a consumului atunci când este cazul.

Cei mai mulți furnizori de servicii îți permit să alegi opțiunea de a primi factura online, prin e-mail, așa că poți să optezi pentru acest beneficiu ca să analizezi mai bine facturile și ca să le ai la îndemână, oricând, la doar un click distanță. 

Tips & Tricks:

 • Pentru a avea acces mai ușor la facturile de pe e-mail, poți să selectezi adresele de e-mail ale furnizorilor de servicii și să setezi opțiunea de a le organiza automat pe toate într-un folder, în secțiunea „Mesaje primite” a e-mailului tău, de îndată ce primești facturile online. În acest mod, știi exact unde să cauți atunci când vrei să afli mai multe detalii despre una dintre facturi. 

Întocmirea unei liste cu toate facturile, programarea unui interval lunar de plată, folosirea serviciilor integrate, precum și evidența costurilor și analiza facturilor sunt câteva dintre acțiunile pe care le poți implementa pentru a fi responsabil în ceea ce privește costurile tale lunare cu utilitățile.