Idei pentru acasă

Consumul de energie electrică și gaze naturale: importanța monitorizării

Un consum responsabil de energie nu constă în aplicarea unor restricții sau în scăderea nivelului de trai, ci în adoptarea unui comportament de consum inteligent și alegerea unor soluții eficiente care să te ajute să obții confort

Monitorizarea consumului de energie

Descoperă cum poți să monitorizezi consumul de energie și la ce te ajută.

1. Ține o evidență clară asupra costurilor generate de consum

Monitorizarea consumului de energie electrică te poate ajuta să ții o evidență clară a costurilor, prin urmărirea cu atenție a consumului de energie electrică și calcularea costurilor aferente. Concret, acest lucru poate fi realizat cu ajutorul unui contor care colectează informații despre consumul tău.

O metodă de monitorizare a consumului de energie sau gaze naturale este și myPPC– aplicația care îți permite să accesezi toate informațiile de care ai nevoie pentru un consum optim de energie. Aceasta este foarte ușor de utilizat și oferă o serie de beneficii importante, precum:

  • Monitorizarea consumului de energie electrică și gaze naturale în timp real, astfel încât să poți vedea cât ai consumat la un moment dat. Totodată, ai posibilitatea de a compara consumul de la o lună la alta.
  • Secțiune dedicată pentru transmiterea indexului, plata facturilor și, totodată, pentru gestionarea locurilor de consum.
  • Vizualizarea și compararea datelor din ultimele 12 facturi emise.
  • Notificări și alerte în momentul emiterii facturii, pentru perioada de transmitere a indexului, scadența facturii, informări privind preavizarea și confirmarea plății facturii.

Pentru că serviciile noastre sunt gândite pentru confortul tău de zi cu zi, instalează-ți aplicația myPPC de pe AppStore, Huawei AppGallery sau Google Play Store și îți poți administra cu ușurință contractele de energie electrică sau de gaze naturale. Totodată, prin accesarea secțiunii Index, ai posibilitatea de a transmite consumul de energie în timp util, asigurându-te astfel că primești factura conform consumului real de energie.

2. Obține acces la date legate de consumul din fiecare lună

Să fii informat este primul pas pe care îl poți face spre un comportament smart de consum, care să te ajute să obții eficiență energetică. În acest sens, accesul facil la informație îți permite să faci schimbările necesare, de la înlocuirea electrocasnicelor vechi cu unele mai performante energetic, până la schimbarea obiceiurilor de consum, și să îți menții în același timp stilul de viață.

Mai exact, accesul lunar la datele de consum de energie electrică îți permite să observi tendințele pe o perioadă mai lungă de timp și să iei măsuri pentru a reduce consumul în perioadele în care acesta este mai ridicat. În acest mod, îți poți administra bugetul în consecință, ținând cont de informațiile de consum la care ai acces în timp real.

3. Observă când consumul depășește media lunară ca să iei decizii de optimizare a acestuia

Tendințele lunare de consum de energie pot fi un indiciu util atunci când dorești să adopți un comportament inteligent de consum. Astfel, dacă observi că în ultimele luni consumul de energie tinde să crească, poți adopta unele obiceiuri sănătoase de comportament. Iată câteva exemple, conform EPG (Energy Policy Group):

  • folosește mașina de spălat doar atunci când ai suficiente haine pentru un ciclu întreg de spălare;
  • înlocuiește becurile convenționale cu unele de tip LED;
  • scoate din priză aparatele electronice și electrocasnice atunci când nu sunt folosite;
  • nu mai activa modul „standby” atunci când nu folosești calculatorul sau laptopul, ci închide complet dispozitivul.

Poți să îți monitorizezi consumul lunar de energie și să iei decizii pe baza acestuia, dacă ai instalată aplicația myPPC și dacă activezi „push notification” pentru a fi anunțat când este perioada de transmitere a indexului. Astfel, vei ști exact cât consumi și factura va fi emisă în concordanță cu datele oferite.

4. Află care sunt cei mai mari consumatori din casă

Pentru a putea reduce consumul de energie, este important să identifici mai întâi cauza ca să poți acționa în consecință. De pildă, o metodă eficientă în acest sens este folosirea prizelor electrice. 

Acestea te ajută să măsori și să ții evidența consumului de energie electrică, funcționând în același timp și ca amplificator de semnal wireless, lucru care îmbunătățește conectivitatea altor accesorii inteligente de monitorizare pe care le folosești. Astfel, poți să identifici aparatele din locuința ta care au un consum mare de energie.

Odată ce ai depistat cei mai mari consumatori de energie din casă, poți acționa în două moduri: 

  • Le poți schimba cu unele mai eficiente energetic, dacă este cazul;
  • Înveți cum să le folosești corespunzător, pentru a le îmbunătăți randamentul.

Suntem alături de tine în călătoria spre eficiența energetică, așa că îți punem la dispoziție o serie de servicii care să te ajute să obții consumul dorit de energie și să îți menții stilul de viață. De la activarea facturii electronice prin e-mail sau SMS, la plata facturii online, toate aceste servicii au scopul de a-ți îmbunătăți confortul și calitatea vieții.

Accesul facil, în timp real, la datele legate de consumul tău te poate ajuta să faci ajustările necesare, astfel încât să te bucuri de eficiență energetică. Profită de sfaturile și de serviciile noastre care îți vor îmbunătăți calitatea vieții pentru a-ți atinge obiectivul energetic.