Idei pentru acasă

Centrala cu condensare vs centrala termică convențională

Alegerea unei centrale termice poate fi dificilă, având în vedere varietatea modelelor existente pe piață.

Centrală cu condensare vs. centrală termică

Articolul este realizat în parteneriat cu Energy Policy Group (EPG). EPG este un think-tank independent și non-profit, specializat în politici de energie și climă, analiză de piață și strategie energetică, fondat în 2014. EPG desfășoară o susținută activitate de cercetare în domeniul politicilor energetice, iar eficiența energetică este un domeniu central de competență al EPG.Energy Policy Group este colaboratorul nostru extern, pentru a certifica datele cheie legate de formule pe baza cărora calculăm diferite metode de eficiență energetică.

Centrala clasică, fără condensare: avantaje și dezavantaje

Centralele termice de apartament pe gaz, fie că sunt fără condensare (clasice/tradiționale), fie că sunt în condensare, funcționează după un principiu foarte simplu: apa încălzită cu ajutorul gazului (arderea gazului) este transmisă către calorifere pe un circuit de tur, iar preluarea apei, după ce aceasta trece prin radiatoare, se face printr-un circuit de retur. În urma încălzirii apei, rezultă gaze de ardere, care sunt eliberate în atmosferă. 

Între cele două tipuri de centrale termice de apartament există câteva diferențe, iar în cele ce urmează afli care sunt avantajele și dezavantajele centralelor clasice, fără condensare, potrivit EPG.

Avantajele centralei termice convenționale 

Un prim avantaj este faptul că o centrală convențională poate fi utilizată pentru încălzirea locuințelor de dimensiuni mici și medii (apartamente și case). Pentru încălzirea încăperilor se utilizează calorifere clasice, care pot rezista la temperaturi foarte ridicate ale agentului termic. O centrală clasică trimite pe tur apă fierbinte la 75-80°C, în calorifere. 

Al doilea avantaj este reprezentat de costurile inițiale și cele de întreținere. O centrală termică pe gaz, fără condensare, are un cost inițial de aproximativ 3.000 lei (fără a lua în calcul caloriferele, sistemele de senzori de gaz). Întreținerea (revizia) acesteia și verificările obligatorii sunt relativ ieftine. 

Trebuie să știi și că întreținerea și reparația unei centrale convenționale se realizează mai ușor, pe piață existând numeroase companii autorizate care asigură aceste servicii.

Dezavantaje ale centralei termice clasice 

Având în vedere că producerea centralelor convenționale a fost interzisă în Uniunea Europeană începând cu anul 2016, în magazine vei găsi doar modele vechi. De aici rezultă că nu doar tehnologia este învechită, dar există și posibilitatea ca unele piese să nu mai poată fi înlocuite în cazul unei defecțiuni. 

Modul de funcționare al centralei convenționale reprezintă un dezavantaj. După ce apa fierbinte traversează caloriferele, ea pierde prin transfer termic către aerul din încăpere circa 20°C. Acest lucru înseamnă un plus de energie consumată pentru reîncălzirea apei care ajunge pe tur.

Alte dezavantaje pe care ar fi bine să le analizezi sunt: 

 • eficiență medie anuală de 78%-84%; 
 • amprentă de carbon semnificativă; 
 • eliminarea gazelor de ardere în atmosferă la o temperatură de 110°C.

Centrala cu condensare: avantaje și dezavantaje 

O alternativă la centralele convenționale este reprezentată de centralele cu condensare. Acestea nu sunt doar mai avansate din punct de vedere tehnologic, ci presupun și numeroase avantaje, așa cum vei citi în continuare. Fii smart pe energie și acordă atenție unor detalii cum sunt și cele de mai jos, furnizate de partenerul nostru EPG. 

Ce presupune tehnologia de condensare?  

Principiul de funcționare al unei centrale termice în condensare este, în mare măsură, similar cu al unei centrale convenționale: aceasta încălzește apa ce va intra în circuitul casnic. Diferența este dată de faptul că o centrală în condensare recuperează o parte din căldura ce ar fi fost evacuată în exterior, în timpul procesului de ardere a combustibilului. 

Gazele rezultate în urma arderii nu sunt evacuate imediat, iar căldura acestora este recuperată și folosită în componenta numită „schimbător de căldură primar”, practic locul unde este încălzită apa. Gazele de ardere sunt răcite în urma schimbului termic dintre agentul termic din rețea, care ajunge în schimbător și astfel se obține condensarea vaporilor de apă, de unde și denumirea centralei.

Avantaje ale centralei în condensare   

Centrala în condensare prezintă numeroase avantaje atât pentru utilizatori, cât și pentru mediul înconjurător. Astfel, este bine de știut că amprenta de carbon a unei astfel de centrale este redusă, motivele fiind reutilizarea gazelor de ardere și eliminarea acestora în atmosferă la temperaturi mici, de aproximativ 55°C. Eficiența medie anuală a centralei în condensare este de 95-99%, mult mai mult față de o centrală convențională. 

O centrală în condensare te ajută să faci economie la energie, având în vedere că are un consum cu până la 30% mai mic față de o centrală convențională. 

Un alt mod prin care o astfel de centrală te ajută să economisești este reprezentat de durata mare de viață, de aproximativ 15 ani dacă este folosită și întreținută corespunzător.

Centrale termice

Descoperă centralele cu condensare Ariston

Solicită oferte pentru centrale cu condensare Ariston, direct de pe site-ul nostru. Ai la dispoziție modele de centrale moderne, cu diferite puteri, astfel încât să o alegi pe cea potrivită locuinței tale.

Vezi oferta de centrale cu condensare Ariston

Dezavantajele centralei în condensare   

Centrala în condensare are câteva dezavantaje, pe care le vom menționa pe scurt:

 • costul inițial mai ridicat, însă este bine să știi că acesta se va amortiza destul de repede;
 • montajul, întreținerea și eventualele reparații se efectuează doar de către specialiști acreditați pentru acest tip de centrală;
 • dacă nu este setată corespunzător, va funcționa fără să intre în modul de condensare, ceea ce se traduce prin eficiență diminuată și pierderi de energie.

Centrală clasică sau cu condensare: ce aleg?  

Probabil te gândești care tip de centrală te va ajuta să atingi un consum responsabil de energie, fără a renunța la confortul termic. Ține cont că pentru a consuma energie inteligent, nu este suficient să alegi, de exemplu, o centrală în condensare, ci va fi nevoie să urmezi câteva recomandări practice. 

Cum poți să Fii smart pe energie cu o centrală în condensare?   

O centrală în condensare te ajută să Fii Smart pe energie, numai dacă ții cont de următoarele recomandări practice: 

 • temperatura apei calde menajere trebuie setată la 40-45°C;
 • temperatura de retur a apei calde nu trebuie să depășească 50-55°C (dacă temperatura depășește acest interval, centrala nu funcționează în modul de condensare, ceea ce înseamnă că nu vei consuma energie eficient);
 • instalează corect diverse accesorii de termoreglare (cronotermostat, robineți cu cap termostatic etc.) pentru a crește eficiența încălzirii;
 • presiunea din instalație să aibă un nivel cuprins între 1,5 și 2 bari;
 • programează din timp verificarea tehnică periodică (din doi în doi ani) și reviziile anuale;
 • asigură echilibrarea hidraulică a caloriferelor prin dimensionare corectă și aerisire periodică.

Fii smart pe energie alegând o centrală cu condensare și parteneriatul cu PPC 

Consumă energie inteligent și bucură-te de un confort termic sporit în sezonul rece, alegând o centrală în condensare și un partener de încredere pentru furnizarea energiei, așa cum suntem noi.

Aplicația myPPC

Descoperă beneficiile aplicației myPPC

Deoarece serviciile noastre sunt gândite pentru confortul tău de zi cu zi, instalează aplicatia myPPC de pe AppStore, Huawei App Gallery sau Google Play Store, prin care îți administrezi cu ușurință contractele de energie electrică sau gaze naturale, soliciți ajutorul în orice problemă, de pe telefonul mobil.

Despre aplicația myPPC

Îndemnul la un consum responsabil de energie este implementat la nivel european și este o metodă de prețuire a resurselor planetei și de protejare a mediului. Economisirea inteligentă îți permite să te bucuri de confort și să consumi responsabil energie.

Susținem toate soluțiile prin care se consumă energie în mod inteligent, astfel încât poți afla mai multe informații despre centralele în condensare recomandate, direct de pe site-ul PPC. 

Centrale termice

Descoperă centralele cu condensare Ariston

Intră pe site și solicită o ofertă pentru centrala cu condensare Ariston care ți-a atras atenția și care îți poate încălzi locuința în cel mai scurt timp. Tot pe site vei găsi mai multe detalii despre fiecare tip de centrală Ariston.

Vezi oferta de centrale cu condensare Ariston

Așadar, dacă vrei să „Fii smart pe energie” și să te bucuri de un confort termic ridicat, alege o centrală în condensare și parteneriatul cu noi.