Idei pentru acasă

Verificarea instalației de gaz: perioadă și legislație

Știai că orice instalație de gaze naturale trebuie verificată periodic? Nu este doar o măsură prin care te asiguri că totul este în regulă și că nu există vreun pericol, ci și o obligație legală.

Verificarea instalației de gaz: ce presupune și de ce este necesară

Știai că orice instalație de gaze naturale trebuie verificată periodic? Nu este doar o măsură prin care te asiguri că totul este în regulă și că nu există vreun pericol, ci și o obligație legală, întrucât în Ordinul 179/2015 sunt menționate perioadele verificărilor și reviziilor instalațiilor de gaze.

Astfel, dacă deții o centrală termică, verificarea trebuie realizată la fiecare doi ani, astfel încât experții să se asigure că instalația se află în cele mai bune condiții. În continuare, îți prezentăm mai multe informații despre verificarea instalației de gaz.

Articolul este realizat în parteneriat cu Energy Policy Group (EPG). EPG este un think-tank independent și non-profit, specializat în politici de energie și climă, analiză de piață și strategie energetică, fondat în 2014. EPG desfășoară o susținută activitate de cercetare în domeniul politicilor energetice, iar eficiența energetică este un domeniu central de competență al EPG. Energy Policy Group este colaboratorul nostru extern, pentru a certifica datele cheie legate de formule pe baza cărora  calculăm diferite metode de eficiență energetică.

La ce interval de timp se realizează verificarea instalației de gaz?

Verificarea instalației de gaz este crucială, întrucât dacă nu funcționează corespunzător, pericolul este foarte mare. Astfel, este bine să respecți indicațiile specialiștilor și legislația în vigoare și să programezi o verificare la maximum doi ani.

Verificarea trebuie realizată doar de către specialiști autorizați, care îți vor înmâna dovada că instalația este în cea mai bună stare. De asemenea, ori de câte ori se crede că este o problemă, poți face o cerere pentru verificarea instalației. Pe scurt, o instalație de gaz se verifică în mod obligatoriu periodic, la fiecare doi ani sau la cerere, în cazul în care se suspectează vreo defecțiune.

Ce presupune verificarea instalației?

Te întrebi ce înseamnă mai exact verificarea instalației de gaze naturale? Aceasta are ca scop confirmarea etanșeității tuturor componentelor și poate fi realizată prin diverse mijloace. Cel mai adesea, se folosesc două metode de verificare pentru ca totul să fie cât mai precis. Astfel, verificarea se realizează atât cu un mijloc electronic de verificat, un aparat special care măsoară nivelul gazelor care ar putea fi emanate prin mici orificii, cât și clasic, cu ajutorul unei emulsii realizate cu apă și săpun, care se pune la îmbinările instalației. În cazul unor defecțiuni, dacă există mici orificii prin care gazele pot scăpa, se vor forma bule de săpun, iar specialiștii vor ști exact unde să repare.

Verificarea instalației de gaz: cadru legal

Pentru ca instalațiile de gaze să funcționeze în cele mai bune condiții și pentru a se evita pericolele unor defecțiuni, a fost implementat un cadru legal care reglementează verificarea acestora. Astfel, pe 16.12.2015 a fost adoptată procedura privind verificările și reviziile tehnice ale instalațiilor de utilizare a gazelor naturale. Această procedură face parte din Ordinul 179/2015 și se aplică tuturor instalațiilor de utilizare a gazelor naturale care funcționează în regim de medie, redusă sau joasă presiune.

Cum se face o revizie a instalației de gaz?

Revizia instalației de gaz este o procedură complexă din punctul de vedere al componentelor verificate. Specialiștii vor verifica în detaliu toate componentele și vor nota fiecare observație și reparație, dacă este cazul.

De cele mai multe ori, instalațiile sunt în stare bună și nu necesită mici reparații. Însă, dacă se întâlnește vreo defecțiune, este bine să știi că va fi reparată rapid, pentru ca orice pericol să fie eliminat și tu să te bucuri din nou de folosirea gazului în locuință.

Prin produsul  PPC Gaz Simplu, te încurajăm să consumi energie smart și să te bucuri de toate avantajele serviciului, printre care aplicația myPPC, care îți permite să îți administrezi contractele, să trimiți indexul lunar, să vezi și să plătești facturile, plus multe altele.

Ce elemente sunt inspectate la verificarea unei instalații de gaz?

Este bine să știi că revizia poate fi realizată doar de către personal autorizat de ANRE și ISCIR. Acțiunea constă în câteva operațiuni specifice:

 • Verificarea arzătoarelor, a stării îmbinărilor și a garniturilor de etanșare;
 • Verificarea poziției și stabilității conductelor;
 • Verificarea funcționării aparatelor de măsurare, control, reglare și de siguranță;
 • Verificarea funcționării echipamentului de reglare din instalațiile de utilizare;
 • Întocmirea documentației care descrie starea instalației la momentul verificării. 

Bine de menționat este faptul că verificarea instalației de gaz, precum și întreținerea și repararea acesteia intră în obligativitatea consumatorului și se fac contra cost de către firme autorizate și abilitate să întreprindă lucrările. 

Ce se întâmplă când nu efectuezi verificarea instalației de gaz? 

Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă dacă nu faci revizia la centrală și la instalația de gaz? Acest lucru este foarte periculos și constituie contravenție, după cum vei putea afla în continuare. În primul rând, este bine să știi că dacă nu vei programa o verificare periodică a centralei termice și a instalației de gaz, poți primi o amendă cu valoarea cuprinsă între 2.000 și 25.000 lei.

În al doilea rând, pierderile de gaz pot crește consumul și pot cauza funcționarea ineficientă a instalației. Astfel, facturile vor fi mai mari, fără a crește și eficiența.

Știai că poți face economie smart cu ajutorul unei centrale termice în condensare? Citește mai multe despre cum poți regla temperatura centralei în condensare pentru un consum optim de resurse și un confort ridicat.

Deoarece am menționat pierderile de gaz și ineficiența instalațiilor, este bine să știi că suntem alături de clienți, prin oferirea de sfaturi și recomandări practice pentru reducerea consumului de resurse, inclusiv cel de energie electrică și gaz. Știai că reducerea consumului de resurse este o recomandare la nivelul Uniunii Europene, în toate țările existând campanii de educare?

Suntem o companie prezentă la nivel global, a cărei misiune este să conecteze un număr cât mai mare de oameni la energie sigură și durabilă. De asemenea, suntem deschiși la noi tehnologii a căror implementare și dezvoltare permit o distribuire a resurselor în mod durabil. Mai mult, punem accent pe rețele smart și surse regenerabile.

În al treilea rând și poate cel mai important de menționat, dacă nu programezi o verificare a centralei termice obligatorii și a instalației de gaz, reduci gradul de siguranță din locuință. Acumulările de gaze sunt foarte periculoase, nu doar pentru sănătate pe termen lung, ci și din cauza riscului de explozie. Astfel, mai bine programezi din timp o revizie a centralei pe gaz și a întregii instalații.

Verificarea instalației de gaz: documente necesare

O firmă de verificare gaze nu va efectua revizia centralei și a întregii instalații fără o serie de documente pe care trebuie să le prezinți în momentul în care specialiștii ajung la tine acasă. Aceste documente necesare verificării instalației de gaz sunt utile pentru a certifica atât faptul că instalația a fost realizată de către specialiști, cât și că verificările anterioare, dacă este cazul, au fost efectuate conform legislației.

Îți prezentăm în continuare lista documentelor de care vei avea nevoie în momentul în care se efectuează verificarea instalației de gaze naturale:

 • Notificarea scrisă, primită de la distribuitorul de gaze naturale;
 • Proiectul instalației de gaze;
 • Documentele ce atestă instalarea legală a instalației de gaze;
 • Documente din care să rezulte că a fost efectuată în termen verificarea tehnică periodică a centralei termice și/sau a altor aparate consumatoare de combustibili gazoși existente;
 • Documente care atestă curățarea coșului și a canalelor de evacuare a gazelor arse;
 • Ultima factură ce atestă consumul de gaze.

Recomandăm verificarea instalațiilor numai cu firme autorizate, astfel încât totul să fie în legalitate și să ai siguranța că revizia a fost realizată de către specialiști.

PPC numără peste 3 milioane de clienți în România, atât prin rețeaua de furnizare, cât și prin cea de distribuție. În plus, susținem grija față de mediul înconjurător și față de viitorul planetei prin PPC Renewables Romania, care operează centrale de producție a energiei din surse regenerabile.

Un partener de încredere în procesul de eficientizare a consumului de energie

Este important să știi că ai un partener care te susține pentru a consuma resurse în mod responsabil. Astfel, pentru a-ți veni în ajutor, promovăm digitalizarea și folosirea contoarelor inteligente, care îți permit să gestionezi mai bine resursele consumate.

Dezvoltarea unor servicii adaptate provocărilor globale reprezintă unul dintre scopurile noastre. Un consum responsabil de energie și protejarea mediului înconjurător ar putea fi și preocuparea ta, iar noi te susținem în acest sens. Doar împreună vom găsi cele mai bune soluții.

Fii activ și preia inițiativa pentru a trăi în armonie cu natura. Este important să avem grijă de mediul în care trăim atât pentru noi și sănătatea noastră, cât și pentru generațiile viitoare. Combaterea schimbărilor climatice ne oligă să facem pași spre schimbare.

Așadar, verificarea instalației de gaz este o măsură esențială pentru siguranța ta și a locuinței tale. Ține cont de cadrul legal și programează verificarea la maximum doi ani sau ori de câte ori consideri că este nevoie!