Idei pentru acasă

Cele mai întâlnite mituri despre reducerea costurilor cu încălzirea

În contextul actual, reducerea costurilor cu încălzirea reprezintă o preocupare pentru cei mai mulți dintre noi.

Cele mai întâlnite mituri despre reducerea costurilor cu încălzirea

Pentru că știm cât de important este să fii informat ca să iei decizii smart în ceea ce privește optimizarea consumului, ți-am pregătit, împreună cu partenerii noștri de la Energy Policy Group (EPG), câteva informații care demontează cele mai întâlnite mituri legate de reducerea costurilor cu încălzirea. 

EPG este un think-tank independent și non-profit, specializat în politici de energie și climă, analiză de piață și strategie energetică, fondat în 2014. EPG desfășoară o susținută activitate de cercetare în domeniul politicilor energetice, iar eficiența energetică este un domeniu central de competență al EPG. Energy Policy Group este colaboratorul nostru extern, pentru a certifica datele cheie legate de formule pe baza cărora calculăm diferite metode de eficiență energetică.  

„Nu aerisi camera dacă e frig afară”

Calitatea aerului este unul dintre cele mai importante aspecte într-o locuință. Indiferent de sezon și de temperatura de afară, este necesară aerisirea locuinței pentru a respira un aer cât mai curat și sănătos. 

Pe timpul iernii, este de preferat să aerisești locuința, în reprize scurte, de 10, cel mult 15 minute, cu fereastra larg deschisă. Este de evitat o fereastră rabatată constant, deoarece va avea loc o pierdere de căldură mare și inutilă. Totodată, în timpul aerisirii, se recomandă setarea unui nivel de încălzire minim pe radiator/calorifer. Abia după ce s-a aerisit și geamurile au fost închise, temperatura poate fi setată la un nivel confortabil. 

Există și opțiunea de a aerisi locuința printr-un sistem de ventilație, care controlează temperatura și reglează schimbul de aer. Astfel de instalații sunt recomandate mai ales pentru locuințele bine izolate. Avantajul principal al unui sistem de ventilație este dat de aportul constant de aer proaspăt existent în locuință, fără a trebui deschise larg ferestrele și ușile, deci fără pierderi de căldură. 

Unele instalații de ventilație sunt dotate cu senzori de umiditate sau schimbător de căldură. Astfel, căldura aerului ambiental evacuat este folosită în drumul acestuia spre exterior pentru a încălzi aerul proaspăt care vine de afară. 

„Întotdeauna când pleci de acasă trebuie să oprești căldura”

Centralele termice consumă mai multă energie în prima fază a funcționării, necesară pentru a crește temperatura apei. Pornirea și oprirea sistemului conduce la un consum de energie ridicat când centrala a fost oprită peste noapte și repornită dimineața pentru a încălzi o cameră rece. 

Dacă centrala nu funcționează cât timp ești plecat din locuință, camerele se vor răci complet, iar încălzirea lor implică un consum de energie mai mare decât în cazul în care camerele rămân la o temperatură constantă de aproximativ 16-18 grade Celsius. 

Așadar, pentru a reduce consumul de energie și a obține economii semnificative, este indicat ca centrala termică să rămână în funcțiune, ajustând-o corespunzător, fără a opri sistemul pentru perioade lungi. 

De asemenea, centrala are o funcție anti-îngheț, care este activă doar atunci când sistemul este pornit. Prin dezactivarea ei, gerul poate afecta centrala și sistemul de încălzire. În consecință, menținerea centralei în funcțiune permite nu doar limitarea consumului de energie, dar îmbunătățește și eficiența sistemului. 

Poți să îți monitorizezi consumul lunar de gaze naturale mult mai ușor și să iei decizii pe baza acestuia, dacă ai instalată aplicația myPPC. Activează „push notification” pentru a fi anunțat când este perioada de transmitere a indexului și astfel te asiguri că factura pentru încălzire va fi emisă în concordanță cu datele oferite, deci cu ceea ce consumi în mod real.

„Dă centrala mai tare când e frig afară!”

Când ajungi acasă într-o seară friguroasă, poți fi tentat să setezi termostatul pe o temperatură foarte mare pentru a încălzi casa mai repede. Acesta însă nu controlează cât de repede se încălzește o cameră, ci se asigură că sistemul de încălzire atinge temperatura dorită/setată. Va fi generat astfel un consum suplimentar de energie și o factură considerabil mai mare. 

Mai mult decât atât, cu cât temperatura interioară este mai ridicată, cu atât mai repede energia termică se va pierde în exterior (în special dacă locuința nu este izolată corespunzător). Deci, păstrând o temperatură constantă în casă, rata pierderii de energie termică este mai lentă. 

Conform experților EPG, temperatura optimă într-o locuință pe timpul iernii este de 21°C, atunci când persoanele sunt active. Când dorm sau sunt plecate de acasă pentru mai multe ore, este recomandat ca termostatul să fie programat astfel încât să mențină o temperatură mai joasă cu 5 grade (așadar, de cca. 17-18°C). Setând temperatura în acest mod, vei observa că factura pentru încălzire va fi redusă cu aproximativ 10-20%.

Citește și Centrala cu condensare vs centrala termică convențională și descoperă de ce o centrală cu condensare este opțiunea ideală pentru tine.

Reducerea costurilor cu încălzirea se poate realiza prin menținerea stilului de viață și al aceluiași confort termic cu care ești obișnuit. Primul pas pe care poți să îl faci în acest sens constă în alegerea unui partener de încredere. Apoi, este importantă alegerea unor soluții inteligente de optimizare a consumului de căldură, care să îți asigure confortul termic dorit, fără să fie nevoie să îți impui interdicții.

Nu uita că stă în puterea ta să faci schimbări, iar noi suntem alături de tine, deoarece nevoile tale sunt prioritare pentru noi.