Idei pentru acasă

Cum obții un consum de energie electrică de până la 100 kWh/lună

Un consum mai mic de energie nu înseamnă o reducere a calității vieții, ci o preocupare pentru sustenabilitate și alegeri sănătoase pentru prezent și viitor.

Cum să reduci consumul de energie electrică la 100 kWh pe lună: recomandări și sfaturi utile

Vrei să te bucuri de facturi mai mici la energie electrică și să contribui în același timp la reducerea amprentei tale de carbon? Din fericire, aceste două lucruri merg mână în mână și cu doar câteva schimbări smart ale obiceiurilor de consum ale familiei tale, poți reduce consumul de energie electrică la 100 kWh pe lună. 

Pentru a oferi soluții concrete, cât mai ușor de pus în aplicare, luăm în calcul un scenariu realizat  în parteneriat cu Energy Policy Group (EPG). EPG este un think-tank independent și non-profit, specializat în politici de energie și climă, analiză de piață și strategie energetică, fondat în 2014. EPG desfășoară o susținută activitate de cercetare în domeniul politicilor energetice, iar eficiența energetică este un domeniu central de competență al EPG. Energy Policy Group este colaboratorul nostru extern, pentru a certifica datele cheie legate de formule pe baza cărora calculăm diferite metode de eficiență energetică.

Așadar, conform datelor obținute din partea EPG, în fiecare cameră a locuinței avem cel puțin un mare consumator de energie. Descoperă care sunt aceștia, dar și recomandări utile de reducere a consumului de energie electrică, fără a-ți afecta stilul de viață.

  1. Cum aplici principiile economisirii smart?
  2. Cât consumă un frigider și cum să-l folosești pentru a economisi energie
  3. Cât consumă o mașină de spălat și cum să economisești energie când o folosești
  4. Cât consumă un televizor și cum să-l folosești pentru economisirea energiei
  5. Cum reduci consumul unui aragaz electric
  6. Cum reduci consumul unui cuptor cu microunde
  7. Cum reduci consumul unui aspirator
  8. Cum eficientizezi consumul unui fier de călcat
  9. Cum eficientizezi consumul unui laptop
  10. Cum reduci consumul de energie când îți încarci telefonul mobil
  11. De ce să alegi becuri LED
  12. Sfaturi utile pentru economisirea energiei electrice, cu ajutorul tehnologiei

Cum aplici principiile economisirii smart?

Obiceiurile inteligente de consum se bazează pe 4 principii pe care și tu ar trebui să le iei în calcul pentru o economisire smart. Acestea sunt:

  1. setarea unor obiective clare;
  2. realizarea unui buget al veniturilor și cheltuielilor;
  3. setarea unui plan de economisire;
  4. folosirea unor trucuri de a economisi în gospodărie.

Fii SMART pe economisire și descoperă cum poți pune în aplicare cele 4 principii care te invata cum sa economisesti inteligent!

Pentru a oferi o imagine cât mai clară despre modul în care poți aplica principiile economisirii smart, să ne imaginăm următoarea situație: Amalia și Bogdan Marinescu locuiesc într-un apartament semidecomandat cu 2 camere, având o suprafață de aproximativ 53 de metri pătrați. Locuința lor este situată într-un cartier din București, la etajul 2 din 7 al unui bloc construit în anul 1963 și reabilitat termic în 2013, prin programul național privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe.

Descoperă ce înseamnă concret un consum smart de energie și află cum pot fi folosite electrocasnicele din locuința familiei Marinescu, pentru obținerea unui consum optimizat de energie, potrivit experților EPG. Urmând acest exemplu, poți economisi și tu energie.

Cât consumă un frigider și cum să-l folosești pentru a economisi energie

Frigiderul face parte din clasa energetică F și a fost achiziționat în 2019. Are 2 uși și un volum de 306 litri, iar consumul anual de energie este de 280 kWh.

Acesta este unul dintre aparatele dintr-o locuință care nu pot fi scoase din priză pentru a obține un consum mai mic de energie electrică. Cu toate acestea, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a te asigura că utilizezi frigiderul într-un mod eficient:

  • dezgheață-l și curăță-l înainte ca stratul de gheață să aibă 2 mm grosime;
  • încearcă, pe cât posibil, să nu pui alimente fierbinți în interiorul frigiderului;
  • menține frigiderul la o temperatură de 6°C, iar în congelator, de -18 grade Celsius;
  • deschide frigiderul doar atunci când este necesar și închide ușile cât mai repede.

Cât consumă o mașină de spălat și cum să economisești energie când o folosești

Aceasta face parte din clasa C și a fost achiziționată în 2020. Are o capacitate de 8 kg și o putere de 1200 rpm. Este utilizată în medie de două ori pe săptămână, cu un consum de 63 kWh/100 de spălări.

Cu siguranță, și tu ai obiceiul de a spăla haine cel puțin o dată pe săptămână, astfel, pe lângă achiziția unei mașini de spălat dintr-o clasă energetică superioară, iată ce mai poți face pentru a obține un consum eficient de energie:

  • pornește mașina de spălat rufe doar în momentul în care aceasta este plină;
  • curăță filtrul de spălare și utilizează produse de dizolvare a calcarului, pentru a avea o mașină de spălat rufe performantă timp îndelungat;
  • la spălare folosește apă rece sau la o temperatură cât mai joasă, cea caldă fiind indicată doar pentru hainele foarte murdare. Spălarea la o temperatură de 20ºC față de 40ºC ar reduce consumul de energie electrică cu 50%.

Cât consumă un televizor și cum să-l folosești pentru economisirea energiei

Televizorul beneficiază de tehnologie HD, LED și face parte din clasa E, având o diagonală de 139 cm. A fost cumpărat în 2017 și consumă 60 kWh/1000h.

Iată câteva metode de a obține un consum eficient de energie în ceea ce privește utilizarea televizorului, valabile atât în cazul familiei Marinescu, cât și în cazul tău, dacă te regăsești într-o situație asemănătoare:

  • nu lăsa televizorul aprins atunci când nu îl urmărești;
  • utilizează modul „Consum redus”, care scade intensitatea luminozității, și stabilește un nivel al volumului mediu pentru a reduce consumul de energie electrică;
  • măsoară și stabilește cu atenție mărimea optimă a televizorului dorit. Consumul de energie electrică este direct proporțional cu mărimea ecranului.

Cum reduci consumul unui aragaz electric

Aragazul electric face parte din clasa energetică A și a fost achiziționat în 2021. Acesta are patru arzătoare, un cuptor cu un volum de 66 de litri și o putere de 3.000 W.

Iată câteva obiceiuri de consum care ar putea optimiza consumul de energie, fără să aibă vreun impact negativ asupra calității vieții:

  • folosește vase de gătit cu baza cât mai plată, care să permită pătrunderea căldurii într-un mod cât mai uniform;
  • utilizează capace pentru a acoperi vasele în care gătești;
  • nu deschide prea des ușa cuptorului atunci când gătești, deoarece se va pierde o cantitate mare de căldură.

Cum reduci consumul unui cuptor cu microunde

Cuptorul cu microunde al familiei Marinescu face parte din clasa B și a fost achiziționat în anul 2019. De asemenea, are un volum de 31 de litri și o putere de 1.000 W.

Dacă deții și tu un astfel de aparat, ai putea să iei în considerare doar câteva acțiuni de optimizare a consumului în ceea ce privește cuptorul cu microunde, fără să iei neapărat în calcul schimbarea lui. Iată ce poți face:

  • evită să folosești funcția de decongelare a cuptorului cu microunde;
  • scoate cuptorul cu microunde din priză dacă nu îl folosești des.

Cum reduci consumul unui aspirator

Acest aparat din locuința familiei Marinescu a fost cumpărat în 2018 și face parte din clasa energetică A. Are o putere de 700 W și un volum de 1,5 litri.

În acest context, există mici acțiuni care pot fi implementate pentru un consum smart de energie atunci când este folosit aspiratorul:

  • asigură-te că filtrele de curățare sunt schimbate periodic pentru o bună funcționare a aspiratorului;
  • folosește aspiratorul doar atunci când este necesar. În cazul în care ai scăpat câteva firimituri de pâine pe jos, poți să le aduni cu un șervețel, pentru a evita consumul inutil de energie.
Aplicația myPPC

Descoperă beneficiile aplicației myPPC

Folosește aplicația myPPC pentru a monitoriza consumul lunar de energie electrică din locuința ta

Despre aplicația myPPC

Cum eficientizezi consumul unui fier de călcat

Fierul de călcat al familiei Marinescu a fost achiziționat în 2020 și are o putere de 2.000 W și un rezervor de 220 ml. Cu toate că acesta nu este un aparat care are un consum major de energie, se pot adopta și aici măsuri de eficiență energetică. Iată câteva pe care le poți încerca și tu:

  • când încălzești fierul de călcat, fă tot posibilul să calci toate hainele care necesită acest lucru. Astfel, vei evita înfierbântarea sa de mai multe ori pe zi;
  • nu ține fierul de călcat prea mult timp în priză, dacă nu îl folosești;
  • evită să faci multe pauze în timpul folosirii, deoarece fierul se va răci.

Cum eficientizezi consumul unui laptop

Laptopul familiei are un procesor de 4,4 GHz, ecran full HD și o putere de 50 W, fiind cumpărat în anul 2020. O practică eficientă pe care o adoptă familia Marinescu pentru optimizarea consumului de energie este de a conecta laptopul la întrerupător doar atunci când necesită încărcare. Iată ce alte metode ai putea să încerci și tu pentru optimizarea consumului de energie atunci când folosești laptopul:

  • optează pentru funcție de oprire automată, după un timp de inactivitate;
  • alege imagini de fundal închise la culoare. Acest lucru reduce consumul de energie al laptopului.
  • evită să lași laptopul în standby perioade lungi, deoarece acest lucru duce la un consum mai mare de energie.

Cum reduci consumul de energie când îți încarci telefonul mobil

Amalia și Bogdan Marinescu dețin fiecare câte un telefon mobil. Ambele telefoane sunt încărcate zilnic, deci, contribuie la consumul de energie electrică. Dacă și telefonul tău are nevoie de încărcarea bateriei în fiecare zi, poți să te folosești de aceleași trucuri pe care le aplici și în utilizarea laptopului, pentru a te bucura de un consum optim de energie.

De ce să alegi becuri LED

Familia Marinescu utilizează în locuința sa 10 becuri LED cu o putere individuală de 9 W. Conform EPG, acestea utilizează cu până la 80% mai puțină energie decât becurile tradiționale cu incandescență. Totodată, un bec cu LED poate dura până la 50.000 de ore, echivalentul duratei medii de viață a 50 de becuri cu incandescență. Așadar, va trebui să schimbi mult mai puține becuri, ceea ce va produce și mai puține deșeuri.

Folosind aparate electrocasnice dintr-o clasă energetică superioară și adoptând un comportament responsabil în ceea ce privește eficiența energetică, familia Marinescu reușește să se încadreze în pragul de 100 kWh/lună, potrivit calculelor EPG: 

Sfaturi utile pentru economisirea energiei electrice, cu ajutorul tehnologiei

Pentru că știm cât este de important pentru tine să consumi responsabil într-un mod care să nu îți afecteze calitatea vieții, venim în ajutorul tău cu câteva metode pe care le poți implementa pentru a obține eficiența energetică dorită. Iată care sunt acestea:

  • alege să folosești prize smart. Acestea se instalează ca și cele clasice și te ajută să ții sub control consumul de energie electrică al tuturor dispozitivelor pe care le folosești. Mai mult decât atât, dacă folosești o aplicație dedicată, poți să programezi timpul de folosire, să le pornești de la distanță și chiar să obții o imagine de ansamblu asupra consumului general de energie.
  • instalează un termostat smart care să te ajute să menții temperatura constantă în locuință. Poți programa funcțiile sale din aplicație, pentru ca, atunci când vii acasă, locuința să fie încălzită și, de ce nu, luminată.
  • apelează la un partener de încredere care să îți fie alături și care să aibă aceleași valori ca și tine.

Acum că ai descoperit câteva recomandări practice de a obține un consum eficient de energie, stă în puterea ta să fii mai responsabil și să te bucuri de eficiența energetică. Noi suntem alături de tine.

Sursa foto: Freepik.com