Ce este un prosumator și cum poți deveni și tu prosumator?

Prosumatorii sunt persoanele fizice sau juridice care produc energie electrică din surse regenerabile pentru propriul consum, fără să aibă drept activitate specifică producerea de energie.

Ce este un prosumator și cum poți deveni și tu prosumator?

Condițiile de bază pentru a fi prosumator sunt ca acesta să aibă un sistem cu putere instalată de cel mult 100 kW pe loc de consum, iar producerea de energie să nu constituie activitate comercială sau profesională.

Beneficii principale

Produci energie regenerabilă pentru consumul propriu
Surplusul de energie electrică poate fi livrat în rețeaua națională, în vederea realizării compensării cantitative
Ai autonomie energetică, faci economii substanțiale
Valoarea locuinței tale crește deoarece este alimentată cu energie verde

La ce surse de finanțare poți apela pentru a fi prosumator?

În prezent, ai la dispoziție două metode de finanțare:

  1. Pentru sprijinirea demersului de a deveni prosumator, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) oferă o sursă de finanțare nerambursabilă prin Programul „Casa Verde Fotovoltaice“. Finanțarea acordată de AFM este de 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei. Pentru detalii privind obținerea finanțării prin AFM, poți consulta această pagină.
  2. Din fonduri proprii.

Descoperă oferta noastră pentru prosumatori

Poți achiziționa sistemul fotovoltaic potrivit nevoilor tale. Consultă oferta noastră de sisteme de panouri fotovoltaice destinate clienților rezidențiali.

Întrebări frecvente

Câte panouri fotovoltaice sunt necesare?
Îți recomandăm ca montarea panourilor fotovoltaice să fie realizată de către un instalator autorizat ANRE, pe care îl poți găsi pe portalul ANRE.
Cum știi că locuința se pretează pentru instalare?
O clădire se pretează la instalarea de panouri fotovoltaice, dacă are un acoperiș cu suprafețe între 15-16 m2 (pentru sisteme fotovoltaice de 3 kWp) și aproximativ 55 m2 (pentru sisteme fotovoltaice de 10 kWp) neumbrite și lipsite de obstacole, orientate preponderent spre sud.
Cât costă să instalezi un sistem de panouri?
Costul de instalare pentru sistemele de panouri fotovoltaice variază în funcție de puterea instalată.
Ai sprijin la creearea dosarului pentru înscriere?
Îți oferim sprijin la întocmirea dosarului pentru înscrierea în programul AFM și pe toată perioada proiectului. Nu ezita să ne contactezi pe adresa de email prosumatori@ppcgroup.com, pentru a obține răspunsurile de care ai nevoie.
Când sunt înscrierile în programul AFM?
Înscrierile în programul AFM vor fi anunțate https://www.afm.ro/sisteme_fotovoltaice.php.
Cât durează instalarea întregului sistem?
Durata instalării poate varia în funcție de anumiți factori, însă te vom informa permanent despre graficul de implementare.
Voi produce toată energia de care am nevoie?
Producția unei centrale fotovoltaice poate acoperi cea mai mare parte din consumul de energie pentru locuința ta, pe timpul zilei.
La ce preț poți vinde surplusul de energie?
Prosumatorii casnici beneficiază de o compensare cantitativă a energiei electrice produse de sistemul fotovoltaic. Astfel, energia produsă și injectată în rețea în lunile însorite poate fi consumată în perioadele mai ploioase.
Unde găsești toate reglementările legale?
Găsești informații pe pagina din link dar și în cadrul Ordonanței de Urgență Nr. 143 din 28 decembrie 2021, publicată în Monitorul Oficial Nr. 1259 din 31 decembrie 2021, și în Comunicatul de presă ANRE din 24 februarie 2022
Vezi detalii
Companiile pot deveni prosumatori?
Da. Și persoanele juridice pot deveni prosumatori.
Care este durata de viață a instalației?
Durata de viață a unei instalații de panouri fotovoltaice este de aproximativ 25 ani.