Idei pentru acasă

Reducerea consumului de energie electrică în perioada sărbătorilor

În parteneriat cu Energy Policy Group (EPG), ți-am pregătit 12 sfaturi utile, pe care le poți pune în practică în perioada sărbătorilor și nu numai.

12 modalități de reducere a consumului de energie electrică în perioada sărbătorilor de iarnă

Dacă vrei să te bucuri pe deplin de zile liniștite, de confort și de reducerea consumului de curent electric în perioada sărbătorilor de iarnă, citește în continuare și află cum poți să Fii smart pe energie în luna decembrie. 

În parteneriat cu Energy Policy Group (EPG), ți-am pregătit 12 sfaturi utile, pe care le poți pune în practică în perioada sărbătorilor și nu numai. EPG este un think-tank independent și non-profit, specializat în politici de energie și climă, analiză de piață și strategie energetică, fondat în 2014. EPG desfășoară o susținută activitate de cercetare în domeniul politicilor energetice, iar eficiența energetică este un domeniu central de competență al EPG. Energy Policy Group este colaboratorul nostru extern, pentru a certifica datele cheie legate de formule pe baza cărora calculăm diferite metode de eficiență energetică. 

Ce presupune reducerea consumului de curent electric în perioada sărbătorilor de iarnă? 

În perioada sărbătorilor de iarnă, consumul de energie electrică este mai crescut. Acest lucru se întâmplă atât pentru că în casă sunt mai multe persoane decât de obicei, cât și pentru că faci pregătiri speciale: curățenie generală, gătit mai mult, decorarea casei cu instalații luminoase. Din fericire, se poate realiza un consum de energie responsabil, chiar și în această perioadă. Ce înseamnă, mai exact, un consum responsabil? Evitarea consumului inutil de curent electric, cum ar fi lăsarea televizorului pornit când nu este nimeni în cameră. Acesta este doar unul dintre exemplele pe care ți le vom prezenta pentru a ilustra mai bine conceptul de consum responsabil. 

Să luăm ca exemplu familia Popescu, adică Elena, Marius și cei doi copii ai lor. Ei abia așteaptă venirea sărbătorilor de iarnă și, deși nerăbdarea este mare, părinții au și anumite temeri legate de această perioadă. Se tem că sărbătorile le vor afecta negativ consumul de energie electrică, astfel că doresc să îl eficientizeze. Fiind o perioadă importantă din an, Elena și Marius nu doresc să sacrifice vreun obicei pentru a reduce consumul de curent electric. 

Din fericire, există numeroase modalități prin care familia Popescu poate avea un consum eficient de energie, în perioada sărbătorilor, pe care ți le vom prezenta în cele ce urmează. Conform EPG, dacă și tu vei pune în practică aceste recomandări, vei putea economisi până la 35% din consumul de energie. Cu siguranță, vei dori să aplici o parte din recomandări și în restul anului pentru a reduce consumul de curent electric.  

Serviciile noastre sunt concepute pentru a-ți asigura confortul de zi cu zi, așa că instalează-ți aplicatia myPPC de pe AppStore, Huawei AppGallery sau Google Play Store și administrează-ți mai ușor contractele de energie electrică sau gaze naturale. Poți solicita ajutorul pentru orice situație, direct de pe telefonul mobil.

Modalități de reducere a consumului de energie electrică în perioada sărbătorilor

În cele ce urmează, vei descoperi 12 modalități prin care poate fi redus consumul de energie electrică pe perioada sărbătorilor de iarnă, recomandate de EPG. Sunt acțiuni simple, care nu afectează confortul de zi cu zi și nu necesită efort suplimentar.

Folosește un capac, de fiecare dată când gătești 

Capacele au un rol foarte important în procesul de gătire. Acestea conservă căldură în interiorul vasului și reduc timpul de gătit. Știai că, utilizând un capac, reduci consumul de energie cu 10%? Folosește capace cu diametrul potrivit fiecărui tip de vas, care să nu permită pierderea căldurii. 

Ajustează temperatura ambientală într-un mod SMART 

Setarea corectă a temperaturii ambientale este importantă atât pentru confortul personal, cât și pentru reducerea consumului de curent electric. Poți reduce sau chiar opri căldura când sunt mai multe persoane în locuință. Căldura generată de cuptor și de numărul de persoane va fi suficientă pentru o temperatură optimă. 

Gătește toată mâncarea în același timp 

Vrei un consum responsabil de energie și să economisești timp? Gătește toată mâncarea în același timp, pentru ca electrocasnicele folosite să nu se răcească. De fiecare dată când încălzești cuptorul, consumi energie până ajunge la temperatura ideală pentru gătit. 

Pornește mașina de spălat vase doar când este plină  

Contrar aparențelor, mașina de spălat vase consumă mai puține resurse decât dacă le-ai spăla de mână, cu o condiție: să o pornești doar când este plină. Nu o porni la finalul fiecărei zile doar pentru 2-3 farfurii, câteva tacâmuri și pahare. Astfel, vei consuma energie SMART. 

Împiedică pierderile de căldură  

Pierderile de căldură te împiedică să reduci consumul de curent electric. Pentru a le evita, asigură-te că ai închis ușile și geamurile locuinței. Dacă în jurul ușilor rămân spații de câțiva milimetri, poți utiliza o bandă de cauciuc pentru a le izola și a împiedica pierderile de căldură.

Aerisește locuința într-un mod SMART

O aerisire eficientă și SMART a locuinței nu ar trebui să depășească 15 minute. Înainte de a aerisi, nu porni căldura, deoarece vei consuma resursele degeaba. Aerisirea este foarte importantă pentru sănătatea ta, însă ține cont de această regulă și te vei bucura de reducerea consumului de curent electric. 

Folosește-te de tehnologie  

Pentru a avea un consum responsabil de energie, utilizează un termostat inteligent sau robinete termostatice. Astfel, vei încălzi la temperatura preferată camerele în care îți petreci timpul, iar restul pe care nu le folosești vor fi încălzite la o temperatură minimă.  

Decorează SMART, cu becuri LED 

Instalația de brad este una dintre cele mai îndrăgite și folosite decorațiuni în perioada sărbătorilor de iarnă. Știai că o instalație clasică, având 100 de becuri, cu un consum mediu de 0,45 wați/bec, poate consuma aproximativ 7 kWh pe lună?  

Conform EPG, pentru o reducere a consumului de curent electric și pentru a decora SMART, poți utiliza o instalație similară, tot cu 100 de becuri, dar LED. Aceasta are un consum de doar 0,0075 wați/bec. Dacă o vei utiliza aproximativ cinci ore pe zi, timp de o lună, va rezulta un consum lunar de doar 1 kWh, adică o diferență de 6 kWh față de o instalație clasică. 

Gestionează luminile decorative într-un mod eficient 

Indiferent cât sunt de frumoase luminile decorative, acestea trebuie stinse noaptea sau când nu ești acasă. Deconectează și luminițele de la bradul de Crăciun pe timp de zi, deoarece nu sunt puse în valoare, iar tot ce vei face va fi să consumi energie în plus. 

Stinge becurile când părăsești încăperea 

O altă metodă de reducere a consumului de curent electric este să stingi becurile când părăsești o cameră, chiar și pentru câteva minute. Poate nu crezi că vei consuma mai puțin, însă încearcă timp de o lună și compară consumul cu luna anterioară. Vei vedea diferența! 

Ține televizorul aprins doar când vizionezi 

Nu îl lăsa pornit dacă nu vizionează nimeni vreun program, pentru a evita consumul inutil de curent electric. Dacă vrei sunet de fundal, poți avea un consum responsabil de energie dacă selectezi unui program radio ce redă doar partea audio. 

Setează o temperatură mai mică de spălare a hainelor  

Setând o temperatură de maximum 30ºC pentru mașina de spălat, vei obține o reducere a consumului de curent electric de până la 15% și vei proteja hainele pe termen lung. Pentru lenjeria de corp, prosoape, lenjeria de pat și hainele ce au nevoie de dezinfectare, poți utiliza un produs special.

Intră aici și află alte 4 principii care te învață cum să Fii smart pe energie.   

Fii smart pe energie în perioada sărbătorilor de iarnă  

În perioada sărbătorilor de iarnă, Fii smart pe energie aplicând sfaturile pe care ți le-am prezentat anterior pentru reducerea consumului de curent electric și alegând un partener de încredere pentru furnizarea energiei electrice, precum PPC 

Alege factura prin e-mail și vei putea să o plătești în cel mai scurt timp de la emitere, vei proteja mediul înconjurător și vei avea acces oricând la arhiva facturilor tale. Cu ajutorul facturii electronice, vei putea analiza consumul de energie lunar și vei putea implementa măsurile necesare pentru a economisi smart.