Electricitatea pe înțelesul copiilor
Ce este electricitatea
Curiozitățile copiilor devin din ce în ce mai mari, pe măsură ce aceștia iau contact cu mediul înconjurător. Întrebările pe care ți le pun sunt provocatoare, pentru că trebuie să înțelegi foarte bine cum se vede lumea prin ochii lor, de copii, ca să poți să le răspunzi pe înțelesul lor.
Când vine vorba despre a-i ajuta pe cei mici să înțeleagă conceptul de electricitate, este bine ca și noi, adulții, să fim familiarizați cu noțiunile de bază despre ce este electricitatea, de unde vine ea și la ce ne folosește. Iată o descriere simplă și scurtă a electricității, pe care o poți da copilului.
Electricitatea este un tip de energie care provine din fluxul de putere electrică, cunoscut și sub denumirea de sarcină electrică. Această putere electrică este un fel de energie specială care circulă prin cabluri și pătrunde în diverse obiecte pentru a le face să funcționeze. Acest tip de energie – electricitatea – este folosit pentru a alimenta casele noastre și aparatele electronice și electrocasnice pe care le folosim în viața de zi cu zi.
Cum le explicăm copiilor ce este electricitatea
Descoperirea și înțelegerea electricității pot să fie o aventură fascinantă pentru copii, atunci când folosești cuvintele potrivite pentru a o explica. Este important să folosești cuvinte simple și fraze cât mai scurte, pentru ca informația să poată fi asimilată ușor de cel mic. Descoperă mai jos o modalitate eficientă de a-i demonstra copilului tău ce este electricitatea.
- Totul în univers este alcătuit din obiecte minuscule numite atomi. Fiecare atom este alcătuit din particule chiar mai mici, numite electroni și protoni, care se află în mișcare în mod continuu.
- Un electron are ceea ce se numește o sarcină negativă, iar un proton are o sarcină pozitivă. Sarcinile pozitive și negative încearcă să se atragă reciproc. Cu toate acestea, două sarcini pozitive sau două sarcini negative se vor respinge reciproc. Atunci rezultă și electricitatea: când electronii sunt împinși și trași de la un atom la altul, în cablurile de curent.
Cum este generată electricitatea
Este invizibilă și misterioasă, iar copiii adoră să exploreze lumea. În mintea lor se va ivi întrebarea: „De unde vine electricitatea?”. La această întrebare, poți porni de la exemple concrete, prezente în viața celui mic și cu care el este familiarizat, despre care știe că sunt acolo, doar ca nu înțelege foarte bine natura lor. Așadar, poți să îi explici astfel:
Electricitatea folosită pentru iluminat, încălzire și funcționarea aparatelor este produsă de mașini numite generatoare. Acestea generează un curent prin mișcarea unui magnet pe lângă o bobină de sârmă, ceea ce împinge electronii prin sârmele bobinei. Firele care transportă curentul se îndreaptă către case și alte clădiri și se conectează la prizele din încăperi.
Prin urmare, atunci când o persoană conectează un fier de călcat sau alt dispozitiv electric la o priză, curentul pătrunde în dispozitiv și face ca dispozitivul să funcționeze.
Ce pot învăța copiii despre electricitate în ciclul primar?
În ciclul primar, copiii învață informațiile care stau la baza funcționării electricității, cum ar fi sursa electricității și circuitele electrice. Inevitabil, apar și întrebările. Descoperă în continuare mai multe tipuri de răspunsuri pe care le poți da și tu celor mici, pe măsură ce află, la școală, mai multe detalii despre electricitate.
Electricitatea poate fi produsă din surse regenerabile și neregenerabile.
Sursele neregenerabile sunt:
- energia nucleară;
- cărbunele;
- gazul natural.
Atunci când le folosim pentru a crea energie, generăm deșeuri. Totodată, fiind neregenerabile, în cele din urmă, aceste resurse se vor epuiza.
Apoi, mai există și sursele regenerabile, precum:
- Energia solară. Cel mai comun mod de a prelua energia de la soare este cu ajutorul panourilor solare mari. Acestea captează lumina soarelui și o transformă direct în electricitate.
- Energia eoliană. Morile de vânt sunt instrumentele folosite pentru a produce electricitate cu ajutorul energiei eoliene. Când vântul face să se miște aceste mori, se generează energie care mai apoi este colectată și transformată în electricitate.
- Energia hidraulică. Atunci când apa cade peste o cascadă, curge într-un râu sau trece prin dig, poate fi colectată într-un dispozitiv numit turbină. Aceste turbine au palete mari în interior și atunci când se rotesc, generează energie care mai apoi este transformată în electricitate.
- Energie geotermală. Căldura din centrul Pământului este luată și transformată în abur de centralele electrice, care generează energie.
- Biomasa. Biomasa este un termen utilizat pentru a descrie lemnul, plantele, culturile și chiar dejecțiile animale. Aceste materiale naturale pot fi folosite în loc de cărbune sau gaz natural. Putem arde aceste deșeuri pentru a pune în funcțiune turbinele și a genera electricitate.
Acestea sunt lucruri găsite în natură pe care le putem utiliza din nou și din nou pentru a produce electricitate și nu se epuizează niciodată, iar în plus, nu generează deșeuri.
Ce este un circuit electric simplu în serie?
Un circuit electric simplu în serie este un circuit în care componentele sunt conectate una după alta, formând un singur traseu pentru fluxul de curent electric.
Într-un circuit în serie, curentul trebuie să treacă prin fiecare componentă în ordine pentru a completa circuitul. Dacă una dintre componente se întrerupe, curentul nu va putea circula în circuitul în serie.
De exemplu, un circuit simplu în serie are loc atunci când unul dintre părinți aprinde o lampă pentru a citi povestea de seară celui mic.
Când este apăsat întrerupătorul, curentul electric începe să circule prin circuitul în serie. Acesta pornește de la priză și ajunge la lampa care se aprinde și emite lumină în cameră. Energia electrică continuă să circule prin circuitul în serie, trecând prin firul electric al lampii și revenind înapoi la priză.
Ce este un conductor? Cum îi familiarizezi cu termenii specifici?
Cu cât copiii cunosc mai mulți termeni legați de electricitate, cu atât le va fi mai ușor să înțeleagă principiile sale de funcționare. Iată câțiva termeni pe care îi învață copiii în ciclul primar:
- Amperii – sunt utilizați pentru a măsura fluxul curentului electric printr-un conductor.
- Conductor – orice tip de material care permite trecerea curentului electric prin el.
- Siguranța de la panoul electric – un instrument de siguranță foarte important, care oprește fluxul de electricitate în situații în care prea multă electricitate poate fi periculoasă.
- Izolator electric – un obiect sau material care nu permite trecerea electricității prin el.
În lumea electricității: 5 curiozități fascinante
Curiozitatea celor mici nu are limite și analogiile cu situațiile din viața de zi cu zi sunt metode eficiente de a le explica pe înțelesul lor noțiuni care par abstracte pentru ei. Imaginația lor este foarte bogată și pot învăța foarte ușor, dacă în mintea lor pot construi o poveste cu personaje care le sunt dragi și care se regăsesc în desenele animate pe care le vizionează, în natură, în cărți.
Iată câteva exemple de personaje care pot face parte din povestea pe care i-o spui copilului tău:
- Licuricii. Dacă ai lua 25.000 de licurici și i-ai aduna, ei ar produce aceeași cantitate de electricitate ca un singur bec incandescent de 60 de wați. Așadar, 25.000 de licurici ar putea să lumineze cu ușurință o încăpere.
- Soarele. Soarele este atât de puternic în producerea energiei, încât într-o singură oră ar putea produce suficientă energie pentru ca toți oamenii de pe glob să o utilizeze timp de un an întreg.
- Țiparii electrici. Țiparii electrici sunt niște pești care se apără generând descărcări electrice. Deseori, o descărcare electrică poate fi mai puternică decât cea din priză. Pentru a înțelege mai bine ce este descărcarea electrică, ne putem imagina o explozie în care energia electrică este eliberată brusc într-un loc. Un exemplu cunoscut de descărcare electrică este fulgerul care apare în timpul furtunilor.
- Fulgerul. Fulgerul este un tip de energie electrică găsit în natură.
- Animalele. Electricitatea poate fi produsă chiar și din excremente de animale.
Noi suntem aproape de tine și familia ta
Suntem aici pentru tine și familia ta, oferindu-ți sfaturi și recomandări practice pentru a gestiona eficient consumul de energie electrică. Știm că educația este importantă, iar noi suntem alături de tine și de cei dragi în procesul de învățare și dezvoltare.
Cu o experiență vastă în domeniul energiei, PPC are 3 milioane de clienți în România prin rețeaua de furnizare și distribuție. În plus, pentru că ne pasă de generațiile viitoare, PPC Renewables Romania operează centrale de producție a energiei din surse regenerabile, punând accentul pe durabilitate și protejarea mediului.
Suntem deschiși la inovație și tehnologii noi și dezvoltăm constant servicii care să se potrivească nevoilor reale ale consumatorilor.
Oferă-i copilului tău un exemplu de comportament responsabil în ceea ce privește monitorizarea consumului și instalează-ți aplicația myPPC. Aplicația îți permite să monitorizezi consumul lunar de energie și să iei decizii smart pe baza acestuia. Mai mult decât atât, dacă activezi „Push notification” pentru a fi anunțat când este perioada de transmitere a indexului, te asiguri că factura va fi emisă de fiecare dată în concordanță cu datele oferite.
Totodată, implementăm soluții smart și promovăm utilizarea surselor regenerabile pentru a crea un viitor mai sustenabil. De aceea, colaborăm cu parteneri în cercetare, tehnologie și dezvoltare de produse, în căutarea soluțiilor energetice de mâine.
Alege echipa noastră pentru o energie sigură, durabilă și eficientă. Împreună, putem contribui la construirea unui viitor mai bun.