Tot ce trebuie să știi despre eficiența energetică: ghid complet pentru 2024
Performanță maximă și consum minim. Este doar un mod de a descrie pe scurt eficiența energetică, un concept din ce în ce mai dezbătut în ultimii ani, în contextul schimbărilor climatice și al creșterii emisiilor de gaze cu efect de seră, care provoacă încălzirea planetei. Eficiența energetică este despre a face mai mult cu mai puțin, fără a compromite confortul sau performanța.
Este ca și cum ai avea un smartphone care funcționează perfect toată ziua, dar consumă doar o fracțiune din energia necesară. Este ca și cum ai avea o mașină care parcurge 100 de kilometri cu doar un litru de combustibil. Sau un frigider care păstrează alimentele proaspete timp îndelungat, folosind doar o cantitate minimă de energie. Eficiența energetică face ca toate aparatele din casa ta să funcționeze la potențialul lor maxim, dar cu un consum minim de resurse.
- Ce este eficiența energetică?
- Ce este și cum obții certificatul de eficiență energetică?
- Care sunt clasele de eficiență energetică?
- Cum crești eficiența energetică a locuinței tale?
- Care sunt directivele Uniunii Europene în ceea ce privește eficiența energetică?
Ce este eficiența energetică?
Dacă ar fi să oferim o definiție a eficienței energetice, am spune că reprezintă utilizarea energiei într-un mod optim, astfel încât să se obțină același nivel de performanță, confort sau producție, dar cu un consum redus. Acest lucru poate fi făcut prin implementarea unor tehnologii și practici care minimizează risipa de energie și maximizează beneficiile, contribuind astfel la economii financiare și la protecția mediului.
Conform Energy Saving Trust, o casă eficientă energetic ar trebui să îndeplinească o serie de caracteristici, printre care:
- izolația termică realizată din materiale sustenabile
- montarea de ferestre cu etanșare adecvată
- utilizarea de termostate inteligente pentru reglarea temperaturii
- folosirea de contoare inteligente
- eventual, utilizarea unei tehnologii regenerabile, precum panourile solare.
Toate acestea vor scădea consumul de energie pentru principalele necesități într-o locuință, printre care menționăm apa menajeră, încălzirea și răcirea, iluminatul și ventilarea casei. De asemenea, unele dintre aceste inovații tehnologice folosesc surse de energie regenerabilă, cum sunt și panourile solare, astfel încât diferența între energia consumată și cea produsă este aproape de zero. Aceste tipuri de locuințe se încadrează în standardul Nearly Zero Energy Building (NZEB), transpus și detaliat în Legea nr. 101/2020. factori care țin de mediu, performanța lor se reduce în timp, deoarece materialele din care acestea sunt fabricate se uzează. De aceea, este indicat să acorzi o atenție sporită calității panourilor solare pentru care optezi și să te consulți înainte cu un specialist.
Ce este și cum obții certificatul de eficiență energetică?
Dacă intenționezi să cumperi, să închiriezi sau să vinzi un imobil, cel mai probabil ai aflat și despre necesitatea certificatului de eficiență energetică. Într-un limbaj metaforic, certificatul energetic poate fi considerat drept buletinul de sănătate al unei locuințe. Acest document îți spune cât de bine este gestionat consumul de energie din locuință. De asemenea, îți oferă detalii despre consumul de energie primară și finală, inclusiv cea regenerabilă. Clasificat de la A (super eficient) la G (cel mai puțin eficient), certificatul îți arată și cât de eco-friendly este casa ta și îți oferă recomandări practice pentru a reduce consumul și a economisi bani.
Când vine vorba despre vânzarea sau închirierea unei locuințe, certificatul energetic devine necesar, lipsa lui putând duce la anularea contractului. În plus, dacă vrei să accesezi programul Prima Casă, vei avea nevoie de un certificat care să ateste că locuința ta se încadrează în clasele A, B sau C. Așa că, fie că ești proprietar sau investitor, obținerea acestui document este un pas esențial care îți asigură o tranzacție fără bătăi de cap.
Procesul de obținere a certificatului energetic este simplu și rapid, acesta fiind emis de auditori energetici atestați. Valabil timp de 10 ani, acest certificat nu doar că te ajută să respecți legislația, dar îți oferă și un avantaj pe piață. O casă cu o clasă de eficiență energetică ridicată atrage mai mulți cumpărători și poate fi vândută sau închiriată la un preț mai bun. În plus, știind cât de eficientă este casa ta, poți face îmbunătățiri inteligente care să îți reducă facturile și să protejeze mediul.
Alege pachetul PPC Relaxat
Optează pentru pachetul PPC Relaxat și tot anul uiți de griji! Ai la dispoziție 24h/24h o echipă de specialiști, gata să intervină în situații neprevăzute.
Care sunt avantajele eficienței energetice?
Există numeroase motive pentru care proprietarii de locuințe ar trebui să se gândească la optimizarea consumului de energie, de la beneficiile clare pentru mediu și economiile financiare până la îmbunătățiri ale stilului de viață. De fapt, eficiența energetică a devenit una dintre principalele caracteristici căutate de cei care își cumpără o casă.
Fie că motivele tale pentru conservarea energiei sunt economice, ecologice sau personale, eficiența energetică aduce avantaje pentru toată lumea. Iată care sunt avantajele eficienței energetice, de ce este importantă pentru casa ta și de ce ar trebui să optimizezi consumul de energie:
Faci economii pe termen lung
Facturile mici la energie electrică și gaze naturale sunt binevenite oricând și pentru oricine, indiferent de statutul social. Înlocuirea electrocasnicelor vechi cu unele eficiente va reduce consumul de energie pe toată durata lor de viață, fără a compromite performanța. Spre exemplu, conform specialiștilor de la EPG (Energy Policy Group), achiziționarea unui aragaz electric din clasa energetică A, cu o putere de 2000W, ar putea reduce consumul cu până la 55%, iar un frigider din aceeași clasă consumă cu 30% mai puțină energie. Un termostat inteligent, setat pe o temperatură mai scăzută pe timpul nopții, va reduce consumul de energie cu aproximativ 30%. Îmbunătățirile pe care la aduci casei, precum o izolație adecvată sau utilizarea termostatelor programabile, pot contribui la menținerea unei temperaturi constante în locuință. Astfel, nevoia de a încălzi sau răci casa des scade treptat, lucru care te ajută să economisești smart și pe termen lung.
Protejezi mediul înconjurător
Îți dorești să trăiești într-un mediu mai puțin poluat? Schimbarea începe la nivel individual, prin corectarea obiceiurilor de consum. Un prim pas este să îți transformi casa într-una eficientă energetic, pentru a-i reduce amprenta de carbon. Încălzirea sau răcirea locuinței, utilizarea aparatelor electrocasnice și chiar consumul de energie pentru iluminat reprezintă doar câteva dintre activitățile care cresc amprenta de carbon, adică emisiile de gaze cu efect de seră. Prin implementarea unor măsuri eficiente energetic, poți reduce aceste emisii cu până la 25-30%. Spre exemplu, poți folosi doar electrocasnice din clasa energetică A sau poți opta pentru iluminarea cu becuri LED. De asemenea, instalarea panourilor solare și utilizarea altor surse de energie regenerabilă te pot ajuta să depinzi mai puțin de combustibilii fosili, reducând astfel emisiile de dioxid de carbon. Pe lângă beneficiile pentru climă, reducerea consumului de energie contribuie la conservarea resurselor naturale pe termen lung.
Îți crești nivelul de confort în locuință
Nimic nu este mai deranjant decât să ai parte de disconfort termic în casa ta. Zilele prea călduroase sau prea reci te indispun și îți scad productivitatea, mai ales dacă obișnuiești să lucrezi de acasă. Însă, dacă alegi să îți transformi locuința într-una eficientă energetic, vei beneficia și de confort termic pe tot parcursul anului. O casă eficientă energetic este mai bine izolată, ceea ce contribuie la menținerea unei temperaturi constante și confortabile pe tot parcursul anului.
Crești valoarea proprietății
Intenționezi să te muți într-un viitor îndepărtat? Dacă îți vei transforma locuința actuală într-una eficientă energetic, îi vei crește considerabil valoarea pe piața imobiliară. Fiecare proiect de eficiență energetică pe care îl implementezi, cum ar fi instalarea de ferestre cu geam dublu sau modernizarea sistemelor de încălzire și răcire, crește semnificativ valoarea de vânzare a proprietății. Casele cu certificări ecologice, cum ar fi cele recunoscute prin programe de certificare energetică, sunt vândute adesea la un preț premium. Acest lucru se datorează așteptărilor de costuri reduse la utilități și întreținere, precum și dorinței cumpărătorilor de a avea un impact mai mic asupra mediului. Astfel, investițiile în eficiența energetică nu doar că îți oferă economii imediate, dar și cresc atractivitatea și valoarea pe termen lung a proprietății tale pe piața imobiliară. Cu alte cuvinte, o casă eficientă energetic se poate transforma ușor într-o investiție pe termen lung.
Care sunt clasele de eficiență energetică și cum le interpretăm?
Probabil că ai observat că fiecare aparat electrocasnic din magazinele specializate are pe el o etichetă care indică clasa energetică în care acesta se încadrează. Deși în trecut puteai vedea clase energetice de la A+++ la D, din anul 2021, Comisia Europeană a decis implementarea unui nou sistem de evaluare a claselor energetice, cu valori încadrate de la A la G. În această nouă schemă, clasei A, cea mai eficientă dintre toate, îi este asociată culoarea verde, în timp ce clasa G are culoarea roșie și este alocată aparatelor care necesită cel mai mare consum de energie.
Un alt clasament, de la A la D, pe care îl vei găsi pe noile etichete ale aparatelor electronice și electrocasnice este cel al zgomotului produs. Aparatele care se încadrează în clasa A sunt considerate cele mai silențioase, în timp ce clasa D este alocată celor mai zgomotoase. Un alt avantaj al noilor clase energetice este faptul că pe fiecare etichetă vei regăsi un cod QR care, odată scanat, te introduce într-o bază de date internațională, de unde poți obține informații suplimentare despre modul de utilizare al aparatului respectiv.
Printre produsele care trebuie să prezinte obligatoriu o etichetă cu clasa energetică la punctul de vânzare sunt cele din categoria becurilor, lămpilor, radiatoarelor, frigiderelor, congelatoarelor, mașinilor de spălat rufe și celor de uscat, aparatelor de aer condiționat, ventilatoarelor, afișajelor electronice.
Cum crești eficiența energetică a locuinței tale?
Dacă îți dorești să consumi cât mai puțină energie, să faci economii pe termen lung și să îți reduci amprenta de carbon, este necesar să implementezi anumite schimbări în locuința ta. Chiar dacă anumite îmbunătățiri pot implica investiții medii spre mari, avantajul este că vei reduce considerabil costurile la utilități și te vei bucura de confort termic, indiferent de sezon. Iată care sunt principalele soluții de eficiență energetică pe care le poți implementa în locuința ta:
Izolația locuinței
Dacă urmează să te muți într-o nouă locuință, asigură-te că aceasta este izolată, indiferent că se află într-un bloc sau este o casă. În acest fel, vei reduce considerabil pierderile de căldură sau supraîncălzirea și, implicit, facturile la energie electrică. Dacă ai un apartament într-un bloc vechi, care nu a fost reabilitat termic, pune această problemă asociației de proprietari. Există mai multe surse de finanțare a activităților de reabilitare termică care pot fi accesate. Nu de alta, însă o locuință neizolată generează o creștere a facturii cu 10-15% sau chiar mai mult, conform EPG.
- Materialele folosite în izolația unei clădiri sunt, de obicei, vata bazaltică, polistirenul sau spuma poliuretanică, deoarece acestea limitează transferul de căldură prin pereți și acoperișuri. Spuma poliuretanică este foarte eficientă datorită capacității sale de a sigila perfect toate spațiile și de a avea un coeficient de conductivitate termică scăzut. Totuși, alegerea materialului potrivit depinde de zona casei și de condițiile de umiditate, iar consultarea unui specialist poate ajuta la obținerea celor mai bune rezultate.
- În ceea ce privește termoizolația ferestrelor, aceasta se poate face prin montarea de geamuri termopan, cu un strat dublu sau triplu de sticlă și cu rame din PVC, aluminiu sau lemn. Pe lângă faptul că reduc cu până la 70% pierderile de căldură sau supraîncălzirea, acestea contribuie și la izolarea fonică a locuinței.
- Îmbunătățirea sistemelor de răcire și încălzire
- Pentru a-ți face casa mai eficientă din punct de vedere energetic, poți îmbunătăți sistemul de încălzire și răcire. Un termostat inteligent este un pas simplu pentru a gestiona temperatura, economisind astfel energie și bani. Cu ajutorul său, poți seta temperaturi mai scăzute pe timpul nopții sau când nu ești acasă, obicei care duce la economii de până la 30% la facturile lunare, potrivit EPG. De asemenea, menține caloriferele curate și asigură-te că nu sunt obstrucționate, pentru a obține economii de energie de până la 20%. Înlocuirea vechilor capete termostatice cu modele moderne poate aduce și mai multe economii, de până la 7%, iar utilizarea robinetelor termostatice poate crește economiile de energie cu până la 25%. Aceste mici schimbări vor face o diferență semnificativă în confortul locuinței tale și în economiile tale lunare.
- În timpul verii, utilizează într-un mod inteligent aparatul de aer condiționat pentru a aduce răcoarea în locuința ta. În primul rând, asigură-te că aparatul de aer condiționat deține clasa energetică A și are o capacitate de răcire adaptată suprafeței locuinței tale. Apoi, în timpul utilizării sale, încearcă să răcești camera treptat și să nu setezi aparatul pe o temperatură foarte scăzută, din prima. O temperatură prietenoasă cu facturile la energie electrică este cea de 25℃. Totodată, înainte de începutul fiecărui sezon cald, apelează la servicii de igienizare pentru aparatul de aer condiționat. Filtrele încărcate de praf și murdărie predispun la apariția bolilor respiratorii, a alergiilor și cresc consumul de energie electrică.
Ai nevoie de un aparat de aer condiționat?
Solicită online o ofertă pentru un aparat de aer condiționat cu eficiență energetică ridicată! Beneficiezi de livrare în maximum 72 ore de la confirmarea comenzii și instalare inclusă în preț.
Iluminatul inteligent, cu becuri LED
O altă modalitate accesibilă oricui pentru îmbunătățirea eficienței energetice în locuință este prin utilizarea becurilor LED în locul celor incandescente. Conform EPG, un bec LED consumă de aproximativ șase ori mai puțină energie electrică decât unul incandescent. Înlocuirea tuturor becurilor vechi cu LED-uri poate reduce consumul de energie pentru iluminat cu până la 80%. În plus, există și alte metode simple pentru a reduce consumul de energie electrică, cum ar fi instalarea de întrerupătoare care permit reglarea intensității luminii, înlocuirea lămpilor cu multe ramificații cu unele simple și practice sau folosirea lămpilor detașabile pentru zonele de lucru sau de citit, pentru a evita iluminarea excesivă a întregii încăperi. De asemenea, instalarea de senzori de mișcare pe instalația electrică sau stingerea becurilor atunci când nu sunt necesare vor contribui la economisirea energiei. Aceste mici schimbări pot face o mare diferență în factura ta lunară și în reducerea amprentei tale de carbon.
Eficientizarea utilizării electrocasnicelor
Eficientizarea utilizării electrocasnicelor aduce beneficii semnificative pentru economisirea energiei în locuința ta. Pe lângă înlocuirea aparatelor vechi cu produse din clasa energetică A, care poate reduce consumul de energie cu până la 40-50%, modul în care utilizezi aceste electrocasnice joacă și el un rol important. De exemplu, când vine vorba despre frigider, plasarea acestuia într-un loc aerisit, departe de surse de căldură, și menținerea unei temperaturi ideale reduc vizibil consumul de energie electrică. De asemenea, este important să-l deschizi doar atunci când este necesar și să închizi ușile cât mai repede. Scoaterea încărcătoarelor dispozitivelor și a electrocasnicelor din priză atunci când nu sunt necesare va reduce consumul lunar cu încă 10%. Alte mici schimbări, cum ar fi utilizarea programelor cu apă rece pentru mașina de spălat sau a funcției de oprire automată pentru televizoare și alte aparate, pot contribui și ele la economisirea energiei.
Gestionarea apei menajere
Atunci când folosești apă caldă pentru activități casnice, pentru încălzirea locuinței sau chiar și pentru un simplu duș, consumi energie suplimentară pentru încălzirea acesteia. Din fericire, există metode prin care poți ține sub control consumul și, implicit, prin care crești eficiența energetică a locuinței. Prin instalarea dușurilor economice, care ajustează consumul de apă prin selectarea unui tip de jet sau a robineților cu senzori de mișcare, optimizezi utilizarea apei. Pentru cei care nu pot instala astfel de sisteme, există soluții simple, cum ar fi reducerea timpului petrecut în duș sau scăderea temperaturii apei, obiceiuri care aduc la rândul lor economii. De asemenea, oprirea apei în timp ce te speli pe dinți sau pe mâini sunt alte modalități eficiente de a reduce consumul de apă. În plus, repararea robinetelor sau a țevilor cu fisuri și folosirea unor capete de duș noi sau cu orificii mai mici contribuie la o utilizare mai eficientă a apei.
Energie regenerabilă
Una dintre cele mai bune metode prin care să reduci substanțial facturile la energie electrică este să devii prosumator. Cu alte cuvinte, să consumi și să produci energie prin instalarea panourilor solare sau a pompelor de căldură. Energia solară poate furniza electricitate și apă caldă, având potențialul de a satisface până la 20% din cererea de energie electrică a UE până în 2040. Pompele de căldură, care funcționează invers față de frigidere, utilizează eficient energia din mediu pentru încălzire și răcire. Instalarea de panouri fotovoltaice sau pompe de căldură este ideală pentru cei care locuiesc la casă și își doresc să facă o investiție care le va aduce economii pe termen lung.
Care sunt directivele Uniunii Europene în ceea ce privește eficiența energetică?
Directivele Uniunii Europene privind eficiența energetică stabilesc obiective ambițioase și măsuri clare pentru reducerea consumului de energie și îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor. Iată principalele aspecte punctate de noile directive:
- Directiva privind eficiența energetică (UE 2023/1791):
- Are ca obiectiv pentru anul 2030 reducerea cu 11,7% a consumului de energie comparativ cu previziunile din 2020;
- În ceea ce privește obligațiile anuale de economisire a energiei, acestea vizează sectorul public, care trebuie să reducă consumul de energie finală cu 1,9% anual și să renoveze în fiecare an cel puțin 3% din suprafața totală a clădirilor încălzite și/sau răcite. De asemenea, se impun planuri naționale de renovare pentru îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor, cât și introducerea de măsuri de protecție pentru consumatori, pentru reducerea sărăciei energetice la nivelul UE;
- Directiva privind eficiența energetică a clădirilor (2010/31/UE):
- Transformarea sectorului construcțiilor pentru a deveni neutre din punct de vedere climatic până în 2050;
- Toate clădirile noi trebuie să aibă emisii zero începând cu 2030, iar clădirile publice noi să atingă acest obiectiv până în 2028;
- Standardele minime de performanță energetică pentru renovarea clădirilor nerezidențiale și rezidențiale presupun reducerea consumului de energie primară cu cel puțin 16% până în 2030 și cu 20-22%, până în 2035;
- Strategia „valului de renovare a clădirilor” pentru a dubla rata de renovare în următorii 10 ani, cu scopul asigurării unei eficiențe energetice și a resurselor mai mare.
Să devii eficient energetic înseamnă, în primul rând, să îți schimbi obiceiurile de consum atât în locuința ta, cât și în exteriorul ei. Odată ce devii mai conștient de modul în care folosești energia, poți adopta practici care nu doar reduc costurile, dar și contribuie la protejarea mediului. De la utilizarea electrocasnicelor eficiente energetic, până la instalarea de panouri solare și izolarea adecvată a clădirilor, fiecare pas contează. Eficiența energetică nu este doar o responsabilitate individuală, ci și un angajament comun pentru un viitor mai verde și mai sustenabil.proape de viitor și ne deschide o lume plină de oportunități. Cu avantajele oferite de aceasta, putem reduce nivelul poluării și ne putem crește nivelul de confort, aspecte de pe urma cărora vom beneficia atât la nivel individual, cât și la nivel macro.
Surse foto: www.freepik.com